Aydın Sanayi Odası (AYSO) Aralık ayı meclis toplantısına, 55. ve 56. hükümet dönemlerinde Maliye Bakanlığı görevini yapmış olan Zekeriya Temizel katıldı.

Zekeriya Temizel, halen hasat sonu ürün değerlendirme teknolojilerinden atmosfer kontrollü depo kurulumu konusunda faaliyette bulunan bir şirket ile eczacı kooperatifleri ve eczacılarla birlikte kurduğu dünyanın en ileri ekstraksiyon tekniklerinden olan SC-CO2 Ekstraksiyonu yöntemi ile fonksiyonel meyvelerin çekirdekleriyle tohumlardan doğal yağlar elde eden ve Söke’ de faaliyet gösteren bir şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını yapıyor.

Temizel sunumlarında; Aydın’ da Menderes havzası kapsamında Hasat Sonu Ürün Değerlendirme Teknolojilerinden mutlaka yaygınlaştırılmasını söyledi. Bu konuda yatırımcılar öncelikli destekler ile teşvik edilmesi ve bu toprakların tekrar en verimli şekilde tarıma kazandırılması gerektiğini belirten Temizel, “Türkiye’de Hasat Sonu Ürün Değerlendirme çalışmaları yaygınlaşmadığı için ekonomik kaybın mevcut durumda ülkemizde tarımdan elde edilen ekonomik gelirin yüzde 43’ ü kadardır. ODTÜ Teknokent’ de AR-GE çalışması yapan gruba bağlı diğer şirketlerinde özellikle bölgemizde yetişen meyve -sebzelerin doğallığını yitirmeden en iyi şekilde saklama koşullarını sağlayacak parametreler belirlendi. Bu bilgiler ışığında yapılacak atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında bu ürünlerin doğal özelliklerini ve ekonomik değerlerinde kayıp olmadan aylarca saklayabilecek. Menderes Havzasının klimatik özelliğine göre sadece buraya has meyve ve bitkilerin hasat sonu çalışmaları ve üretimleri bilimsel bir program ile değerlendirildiğinde katma değeri çok yüksek bir ekonomi ortaya çıkacak. Yurtdışında özellikle AB ülkelerinde benzer konularda çalışma yapan araştırmacılar ve yatırımcılar ile yaptığımız görüşmelerde AB’ nin tarım da hangi alanlara destek verdiğini sorduğumuzda temel alanda yapılan AR-GE çalışmaları ve hasat sonu ürün değerlendirme yatırımlarına büyük destek vermektedirler. Menderes havzasında ve bu bölgedeki dağlık alanlarda ilaç ve kozmetik sanayinin gözbebeği bitkiler eskiye oranla azda olsa kendiliğinden doğada yetişmektedir. Halen de var ancak planlı ve köylümüze anlatarak bilimsel veriler ile geniş alanlarda yetiştirildiğinde ve hasat sonu değerlendirildiğinde ürünün yaprağı, sapı, kökü, çekirdeği ayrı ayrı ekonomik değer oluyor ve sıfır atık ilkesine göre yapılan yatırımlar ile tarımda bu ürünlerle ikame sağlanarak başta da belirttiğim gibi toplam tarım gelirinin yüzde 43 arttırılması mümkündür. Avrupa Birliği ülkelerinde tarım bu alanlara kaymış durumda, GDO’ suz gıdaların ve doğal kimyasalların üretimine dayalı sanayi hızla yükseliyor. Teşvik sistemine, Ülkemiz ve bölgemizin bu alanlarda ki avantajlı durumu öngörülerek bu konular dahil edilmeli ve mutlaka yatırımcının desteklenmesi ile ekonomiye kazandırılmalıdır. Biz bu yatırımlarımız ile bir başlangıç yaptık, bilgilerimiz paylaşmaya hazırız, umarım bu yatırımlar yaygınlaşır ve gelişir” dedi.

AYSO Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Cılızoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin katılımı ve Aydın tarım ürünlerinin değerlendirilmesinde yenilikçi üretim yaklaşımlarından dolayı Zekeriya Temizel’ e teşekkür etti.