Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’nin sektöre katkı sağladığını belirtti.

Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’ne katılan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, festivalin zeytinciler için öneminin büyük olduğunu söyledi. EZZİB Başkanı Gürkan Renklidağ, “Gerçekleştirilen hasat şenliğinin sektörümüz için önemi büyüktür. Daha önceden hasat şenlikleri yapılmıştı, ancak ilk kez Aydın Belediyesi hasat şenliği yaptı ve şenlikler tam bir festival havasında Aydın halkının yoğun ilgisini kazanarak geçti. Eskiden zeytinyağını dökme olarak ihraç ederdik. Son yıllarda zeytinde ihracatımızın yüzde 90’ı, zeytinyağında yüzde 80’i küçük ambalajda gerçekleştirilmekte. Bunun ülkemiz ve Aydın ekonomisi açısından çok büyük önemi var” şeklinde konuştu.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatının yapıldığı pazarlara ilişkin bilgi veren Renklidağ; “İhracatçılarımız, dünyada 95 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapmaktadırlar. İhraç edilen yemeklik zeytinin yaklaşık yüzde 50’si, zeytinyağının da yaklaşık yüzde 25’i Aydın’dandır. Bu rakamlar, Aydın’ın zeytin ve zeytinyağındaki önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde zeytin ağacı varlığında, 24 milyon ağaçla Aydın’ın birinci sırada olduğunu da belirtmekte yarar görüyorum" dedi.

Aydın’da gerçekleşen Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’nde stand açarak farklı tip ve özelliklerde ürünleri halka sunarak tanıtan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, bilgilendirme broşürleri ile küçük ambalajlarda zeytin ve zeytinyağı ürün örnekleri dağıttı. Aynı zamanda çocuklara yönelik yapılan yarışmalarda ödül olarak zeytin ve zeytinyağı ürünleri dağıtılmış ve ürün tadım aktiviteleri yapıldı. Dış tanıtımın yanı sıra yurdumuzda da zeytin ve zeytinyağını sevdirmek ve bilinirliğini artırmak amacıyla iç tanıtıma yönelik faaliyetlere de destek verdiklerini belirten Zeytin Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı M. Kadri Gündeş de, “Aydın’da gerçekleştirilen Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği vasıtasıyla iç tanıtıma bir nebze olsun destek olabilmek adına bilgilendirme broşürleri, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini dağıttık. Zeytin ve zeytinyağına karşı ilginin yoğun olması sevindirici bir durum. Yurdumuzda zeytin ve zeytinyağı tüketimini artırmalıyız ki zeytinimiz markalaşsın ve dışsatımlarımız da güçlensin. Festival sırasında ziyaretçilere dağıtılan tuz oranı düşük zeytinlerin beğenilmesi haklımızın tercihlerinin de zamanla değişebileceğini gösteriyor. Zeytin Hasat Şenliğine halkın gösterdiği ilgi memnuniyet verici, Aydın Büyükşehir Belediyemizin önümüzdeki yıllarda da hasat şenlikleri düzenleme kararı sektörümüzde memnuniyetle karşılanmıştır” diye konuştu.