Nisa Suresi/ 36: 
Allah'a ibadet edin ve o'na hiçbir şeyi ortak koşmayın Anne-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez 
Bakara Suresi/ 83: 
Ve bir vakit İsrailoğullarından şöyle söz almıştık: "Allah'tan başkasına tapmayacaksınız, anne-babaya, yakınlığı olanlara, öksüzlere ve biçarelere de iyilik yapacaksınız İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin " Sonra pek azınız müstesna olmak üzere sözünüzden döndünüz, hala da dönüyorsunuz!
En’am Suresi/ 151: 
De ki: "Gelin, size Rabbinizin neleri yasakladığını okuyayım! O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, babanıza annenize iyilikten ayrılmayın, yoksulluk yüzünden çocuklarınızı zayi etmeyin; zira sizin de onların da rızkını Biz veririz, kötülüklerin açığına da gizlisine de yanaşmayın, Allah'ın muhterem kıldığı cana haksız yere kıymayın İşte duydunuz ya, O, size düşünesiniz diye bunları emretti!"
Yusuf Suresi/99,100: 
Ailesi Yusuf'un yanına vardıklarında, anne ve babasını kucakladı, yanına aldı ve: "Buyurun Allah'ın dilemesiyle Mısır'a güvenle girin!" dedi 
Ve anne ve babasını kendi tahtı üzerine oturttu 
İsra Suresi/23:
Rabbin sadece Kendisine ibadet etmenize ve anne-babanıza, Allah’ın sizi görmekte olduğu bilinci içinde mümkün olan en iyi şekilde davranmanıza hükmetti 
Eğer onlardan biri veya her ikisi yaşlanmış olarak yanınızda bulunuyorsa sakın varlıklarından veya onlara hizmetten bıkkınlıkla kendilerine ‘Öf!’ diyecek ölçüde bile kötü söz söyleme! 
Onları azarlama ve daima onlara karşı tatlı dilli ve gönül alıcı ol!
Lokman Suresi/14: 
Biz insana, anne-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir Çünkü annesi onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur Önce bana, sonra da anne-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur Dönüş ancak banadır 
Ahkaf Suresi/15:
Biz o insana anne-babasına güzel davranmayı tavsiye ettik Annesi onu zahmetle karnında taşıdı ve zahmetle doğurdu Onun taşınması ile sütten kesilmesi otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına ulaşıp kırk yaşına girdiği zaman: "Ey Rabbim, beni öyle yönlendir ki, bana ve anneme-babama verdiğin nimetine şükredeyim ve hoşnut olacağın iyi bir iş yapayım Soyumdan gelenleri de benim için iyi kimseler eyle Çünkü ben, gerçekten tevbe ile Sana yüz tuttum ve ben gerçek Müslümanlardanım " der 
Bakara Suresi/ 215: 
Sana Allah yolunda mallarını neye harcayacaklarını sorarlar De ki: "Vereceğiniz nafaka, anne, baba, en yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir Hayır olarak daha ne yaparsanız Allah onu muhakkak bilir 
Dua:
İbrahim Suresi/ 41: 
Ey Rabbimiz, hesabın görüleceği kıyamet günü beni, annemi, babamı ve bütün müminleri bağışla!"
İsra Suresi/ 24:
İkisine de merhametle tevazu kanatlarını indir Ve şöyle de: "Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et "
         Bir adam, peygamber(sav)e gelip, şöyle dedi; ”Ey Allah’ın Resulü! Kendisine iyilik yapmaya kim daha layıktır?”
“Annen, sonra annen, sonra baban sonra yakinlik derecelerine göre diğer yakınların. ”buyurdu.   (Ebu Hureyre Muslim)
Allah Resulü (sav.) buyurdu: ”Yanında ana babasıyla da onlardan biri yaşlanıp da gerekeni yaparak cennete giremeyen kimsenin burnu sürtülsün!”(Ebu Hureyre r.a. Muslim)
Cahime dedi: ”Ey Allah’ın Resulü! Harbe katılmak istiyorum, sana danışmaya geldim.”
”Annen var mı?”
“Evet.”
“Onun yanından ayrılma! Çünkü cennet, onun ayakları yanındadır.”(Ibn cahime r.a.,Nesai)
Esma: Peygamber(sav.)e sordum:
“Müşrik olan annem yanıma geldi. Ona yardım edeyim mi?”
“Evet annene yardım et. ”buyurdu.(Esma r.a.,Buhari)
Bir adam Peygamber(sav.)e dedi ki:
“Ey Allah’ın Resulü! Çok büyük bir günah işledim, acaba tevbe edebilir miyim?”
“Annen var mı? ”buyurdu.
“Hayır.”
“Teyzen var mı?”
“Evet.”
“Öyleyse ona bir iyilikte bulun!” buyurdu.
Allah Resulü (sav.) efendimiz buyurdu:
"Ana- babanın gönüllerini alan onlara güzel davrananlara müjdeler olsun Dünyada ömürlerinin bereketini görenler anasının ve babasının rıza ve dualarını alanlardır"
"Kebairin (büyük günahların) en büyüğü Allah'a ortak koşmak ana-babasına karşı asi olmak yalan yere yemin etmek ve birde hâkim karşısında Allah'ın adını anarak yemin etmektir ki onunla sivrisineğin kanadı bile olsa başkasının hakkını alıkoymuş gibi olur İşte bu büyük günahlar insanın kalbinde kıyamete kadar bir ukde bırakır Eğer insansa!"
Hadisin şarihleri bu nevi yemini yalan yemin kısmına sokuyorlar.
Allah ve Resulünün konuştuğu yer bizim sözümüzün yetmediği, bittiği yerdir. Yani sözün bittiği Allah ve Resulüne itaatin başladığı yer. Her konuda olduğu gibi anne-baba konusunda da ayet ve hadislerin üstüne söz  söylemek mümine yakışmaz. Kuranda anne-baban hemen Allah'tan (c.c.)sonra zikrediliyor; bu da anne-babanın dinimizdeki önemini çok iyi belirtiyor.
      Anne-babaların değeri  gayri Müslimlerin adeti icabı anne veya babalar gününde onları bir gün mutlu etmek için hediyeler alarak değil de Rabbimizin onlar için bize emrettiklerini koca bir ömre yayarak ve yaparak anlaşılır. Anne babaya iyilik Allah’ın (c.c.)emri olduğundan, kulluk babında aslında kendimize iyiliktir. Allah Teâla gerek evlatlık ve gerekse anne-babalık sınavını kazananlardan eylesin inşallah! Âmin!