Bazı yöreler vardır; bu yörede  yaşayan insanların hayatlarını sürdürmeleri için bir çabaya gerek sahip oldukları  eski dönemlerden yapılmış tarih, kültür ve hazinelerinden değerlendirerek yaşamlarını sürdürürler; tam tersi durumlarda söz konusu olabiliyor tarih kültür hazinelerin içinde yaşayıp hiçbir nimetinden faydalanmasını bilmeyen yöre halkı da vardır.

İşte dünyada eşi benzeri olmayan hazine üzerinde yaşayıp hiçbir nimetinden yararlanamayan ve gelir düşüklüğü nedeniyle köyünü terk eden yörelerde mevcut bu yörelerinden biri en başta geleni ise Taşkale’dir.

Taşkale’ye yılda kesin bir kayıt olmamakla beraber aynı bölgeden ya da Türkiye genelinden yüz bin turist geliyor son yıllarda yabancı turistlerde, Taşkale’ye ziyarete gelmektedir aynı zamanda amacı dışında ürün tanıtım videoları, gelin damat fotoğraf çekimi müzik klipleri çekmek için gelenlerde olmaktadır.

Turizmin amacı ziyaret edilen yöreye ekonomik açıdan katkı sağlamak, ziyaretçilere ise yörenin kültürel ve tarihi bilgiler vermektir.

Taşkale tarih ve kültürel açıdan dünyada az rastlanan hazinelere sahiptir, tanıtıma da sorun yok fotoğraf dernek üyelerinin sosyal medyada köyde çekmiş olduğu fotoğrafları paylaşmaları nedeniyle, dünyanın her köşesine ulaşılmaktadır. Geriye ne kalıyor köye ekonomik katkı sağlamak için elimizi taşın altına koyarak üretim yaparak gelir etmemiz kalıyor.

Peki sorun nerededir?

İki türlü sorun gözükmektedir bence birinci sorunumuz yanlış yatırımlar ve vizyon eksikliği örnek mi istiyorsunuz? Manazan mağarası önüne yapılan turizm amaçlı esnaf satış kulübeler  ve tuvaletler bakımsızlıktan çürümeye yüz tutmuştur sadece kulübe yaparak hizmet etmiş sayılamazsınız, mağaranın içerisine döşenmiş olan elektrik tesisatların durumu ayrı bir rezalet, İncesu mağarası ayrı başka bir sorun bir bu yatırımın hiçbir yararı olmadığı gibi devlete zararı var, Taşkale’de en büyük ihtiyacı olan konaklama sonunu çözmeden ziyaretçileri memnun edemezsiniz.

Peki ne yapmalı?

Bir an evvel Karaman Valiliği Koordinasyon da Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi  Müdürlüğü, Belediye ve ilgili kurumlar bir araya gelerek somut bir şekilde uzun vadeli planlamalar yaparak girişimde bulunmaları gerekmektedir. Köyü sadece muhtarın kısıtlı olanaklarına bırakılmamalı profesyonel kuruluşlardan destek alınmalı, Taşkale’nin birinci önceliği konaklama sorunudur; köy evleri aslına uygun bir şekilde  restore edilmeli yaz ve kış aylarında kullanılacak şekle getirilmeli; pansiyon sistemi getirilerek köylünün köyde kalmaları sağlanmalı güzelim insanlarımızı şehrin pis kokusundan uzak tutmalı, köy evlerinin dekorasyonu yöresel eşyalardan  el sanatlarından oluşmalı, köy girişinden ambarlara kadar olan kayalar oyularak taş evler yapılmalı, yeni yapılaşmaya izin verilmemeli köyün otantiği kesinlikle bozulmamalı, kendi coğrafi yapısı bozulmamalı. 

İkinci sırada köy halkına gelir getirici alternatifler sunmaktır, öncelikle yöresel ürünler pazarı oluşturmak, tarihi yerlerin Magnetlerini, Biblolarını yaparak köy tüzel kişiliği adına bunların satılmasını sağlamak sürekli açık olması şart, el emeği ile üretilen halı, kilim çorap gibi ürünler için atölyeler kurmak ve hepsini bir çatı altında birleştirmek için kooperatif kurulmalı. Yöresel ürünlerimizi markalaştırmalıyız özünü koruyarak.

Karaman’ın Taşkale’nin turizm merkezi olabilmesi için sadece kültür değil doğa turizm potansiyelini tespit ederek rafting, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, teleferik ve balon turları gibi alternatif turizm faaliyetleri geliştirmek kapalı bir kutu olan Karaman ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar yapacaktır.