Davranışlarımıza etki eden önemli unsurların başında düşüncelerimiz gelmektedir. Bir eylemi gerçekleştirirken  kafamızda oluşan bir plan çerçevesinde yapmaya çalışırız. Bunun kaynağı bazen  önceden öğrenilmiş  bilgiler ,denemeler yahut başka birilerinden görme sonucu ortaya çıkmış olmasıdır .Bazı durumlarda da insanlar plansız olarak iç güdüsel olarak davranma durumunda da kalabilir .Buda  bazı durumlarda  duygusal yönün ortaya çıkabileceğine gösteren bir durumdur .Örneğin acil bir durumda yardıma ihtiyacı olan birinin hemen yanına gidip yardım etmeye çalışırız .Bu planlanmış bir hareket değildir .İnsanlar o an içgüdülerinin etkisi ile hemen yardım etmeye giderler .Diğer bir örnekte ise, çok sevdiğimiz bir insan hakkında ki bir olayda   karar verirken  duygusal yönümüzün ağır bastığı görülebilir.

Bakış açısı, bir insan bir olay yahut varlık hakkında sahip olduğumuz dünya görüşü demektir. Bu görüşü oluşturan öğeler içerisinde tecrübeler, kültürümüz ,yaşımız ,cinsiyetimiz anki ruh halimiz ,yaşadığımız çevre ,olayları idrak edip anlama biçimimiz gibi özellikleri sayabiliriz .Olaylara tek yönden bakmak yerine geniş bir perspektiften bakabilmek olgunluklaşma ilgilidir aslında .İnsanlar özellikle yaşadıkları durumlardan edindikleri tecrübeler sayesinde yaşanılan olaya tek açıdan değil  daha değişik boyutlarını da değerlendirerek bir sonuca ulaşma kapasitesini yakalamış olur. İkili ilişkiler de değerlendirme yaptığımızda bakış açısı yine önemini ortaya koyar Örneğin bir olay karşısında bir kişi olumlu bir yaklaşım gösterirken diğeri daha pozitif olmayan düşünceler sergileyebilir. Burada iki kişinin görüşlerinin çatışması olabilir. Bunda kişilerin yaşadıkları çevreler ,kültürleri gibi öğeler etkili olabilir. Bir bölge de önemsenmeyen davranışların diğer bir bölge de daha dikkate alınıyor olması bu seçenekte değerlendirebilecek konular arasındadır. Mesela daha kırsal kesimlerde ataerkil yaşam daha fazla ve geleneklere uyum olarak kabul edildiği bir durum da kentsel yaşam da  çekirdek ailenin yaygın olması bu iki kültür arasında ki bakış açısını sergiler .Burada gelenekler bakış açısını etkileyen faktördür.

Bakış açısının psikolojik boyutu da oldukça önemlidir. İnsan olarak düşüncelerimiz kadar duygularımız ile hareket ettiğimiz de bir gerçektir. Kimi zaman karşılaştığımız sorunları aşılmaz olarak görebiliriz. Bunun altında hayatımızda yaşadığımız diğer olayların psikolojimizi zayıflatması yatabilir.Güçsüz ve yorgun bir ruh ahali basit bir sorunu bile gözümüzde fazla büyütmemize ve yeni çözüm seçeneklerini gözden kaçırmamıza sebep olabilir .Bu nokta da psikolojinin hayatımızı ne kadar etki ettiğini gösteren  güzel örneklerindendir .

İnsan ilişkilerinde ki bakış açımızı etkileyen faktörleri inceleyecek olursak karşımıza değişik seçenekler çıkacaktır. Öncelikle karşımızda ki insanı tanımam seviyemiz durumu değerlendirmemizi kolaylaştıracaktır. Mesela hiç tanımadığımız bir kişinin bir olaya nasıl tepki vereceğini kestiremezken tanıdığımız bir kişinin nasıl davranacağını az çok tahmin edebiliriz. Tabi ki burada önyargılı davranılmalıdır diyemeyiz. Önyargı genellikle çok çabuk düştüğümüz yanılgılar arasındadır. Bundan etkilenmemenin en iyi yolu olayları tarafsız gözle değerlendirmeye çalışmak olacaktır. Olayın gidişatına göre kesin karar ulaşmak böyle durumlarda daha sağlıklıdır .Hem insanları yargılamaktan ve kırmaktan korunmuş olmakla birlikte daha tedbirli davranmak bize güzel sonuçlara götürecektir

Görüldüğü üzere bakış açımız hayatımızı yönlendiren önemli faktörler arasındadır. Bunu avantaja çevirmek ve olumlu sonuçlara ulaşmak bizim elimizdedir. Bunun için kendimizi geliştirmek, olaylar karşısında sakin ve mantıklı  hareket etmek ilk yapmamız gereken şeydir. Diğer yapılması gereken öğeleri sıralayacak olursak değerlendirme yapmadan önce olayların içeriğini öğrenmek, karşımızda ki insanları dinlemek ,bir olayı farklı kişilerin düşünceleri ile dinlemek bizlere güzel bir yol izlemek için verim sağlayacaktır. Bakış açımız hayata bakışımızın temel taşıdır. Ne kadar olumlu yaklaşım yaparsak bize dönüşü güzel olacaktır. Güzel bakan ,güzel görür sözü bunu hatırlatan  en güzel sözlerden biridir Hayatınızda ki   güzelliklerin çoğalması dileği ile mutlu kalın .