Dünyada ilk kez 1825 yılında İngiltere de başladı Demiryolu işletmeciliği toprakları üç Kıtaya yayılan Osmanlı topraklarında Demiryolu tarihi 1851 yılında 211 km Kahire- İskendiriye Demiryolu hattının imtiyazının verilmesiyle ve 22 Eylül 1856 yılında 130 km’lik İzmir-Aydın Demiryolu hattının imtiyazının verilmesiyle başlamıştır 10 yıl bir çalışmayla 1866 Yılında Sultan Abdülaziz zamanında tamamlanır. Osmanlı Demiryolları Nafia nezareti(Bayındırlık Bakanlığı) Kurtuluş savaşının fiilen sona erdiği 1922 yıllarının sonrasına denk geliyor. Osmanlı Hükümeti Haydarpaşa’yı Bağdat’a bağlamayı Hindistan’ı Avrupa ile birleştirecek olan hattın İstanbul’dan geçirilmesini 1871 yılında düşünmüştür. 15.02.1893 tarihinde alınan bir imtiyazla Eskişehir den Konya ya hattına başlayan inşaat 29 Temmuz 1896 yılında tamamlanmıştır.1876 yılından 1909 yılına kadar 33 yıl Osmanlı padişahı olan Sultan Abdülhamid “bütün kuvvetimle Anadoluyu Demiryolları’nın inşasına hız verdim bu yolun gayesi Mezopotamya ve Bağdat’ı Anadolu’ya bağlamak Basa körfezine kadar ulaşmaktır demiştir” ve Alman yardımıyla inşaatlar başlamıştır.

Dünyada hava yolu taşımacılığından sonra en güvenilir, Doğa dostu ulaşım araçlarının başında ucuz ve güvenilir olan Raylı sistem ile yolculuk ve yük taşımacılığı geliyor uçaklara karışı duyulan korku ve panik nedeniyle Raylı sistem yani metro ve hızlı trenle yapılan yolculuklar ilk sıraya yerleşmiştir. Bir hızlı trende Kullanıcı, sistem hatası veya bakım hatası gibi birden fazla unsur bir araya gelmedikçe kaza olma ihtimali yok denecek kadar azdır sürekli yenilenen teknolojiler sayesinde Raylı sistemlerin artık tren ve metroların artık hangi durakta duracağı hangi noktada fren ve hızının artıracağı yazılım programları ile önceden yapılabilmektedir. Çevre ve Doğa dostudur, ekonomiktir. Ve bir ülkenin ulaşım için yapacakları en büyük yatırım bu olmalı şükürler olsun son yıllarda ülkemizde de 10. yıl marşındaki “Demir ağlarla ördük Anayurdu dört baştan” sözleri tuttuk ama karamana bağlayamadık Raylı sistemlere büyük yatırımlar yapılmaktadır. Ancak bazı yatırım noktaları vardır ki 2014 yılında yapımına başlanan çok kısa sürede açılması planlanan 105 km mesafesi olan Konya-Karaman YHT her yıl bu yıl bitirilecek diye söz verilen son olarak 2020 yılı mayıs ayı için söz verdiler ve yine en son Konya Karaman arası YHT Maalesef 2020 yılı sonuna ertelenmiştir inşallah bu yıl sonu tamamlanır Balık kavağa çıkınca;

Ayrıca Bu yatırımlar yapılırken projeler çizilirken acaba hiç estetiğe önem verilmiyor mu? Karaman, Canhasan ve Sudurağı’nda yapımı tamamlanan Tren üst geçitleri tam bir ölüm tuzağı acaba bizlerin bilmediği bir durum mu? Söz konusu tam bir ölüm yolu ben karamandan başka bir yerde böyle mimari bir üst geçit görmedim Karamana özel olsa gerek.

Konya-Karaman arası 40 dk , Ankara’ya 2 saat 10 dk, İstanbul’a 5 saat ulaşılacak olan bu hat niye açılmıyor sosyal medyadan yayımlanan açıklamalara baktığımızda yılan hikayesine döndüğü benim tahminin bu işte kısır çekişme ve öç alma olduğunu tahmin ediyorum; Karaman dışında faaliyette olan sivil toplum örgütlerinin ve hemşehrimiz bürokratlarının çabalarına rağmen açılmama nedeni bir türlü öğrenilemiyor;

Karamanın tanıtımı Turizmin gelişmesi tarihimizin belleklere kazılması için yapılan bütün çabalar, ulaşımın rahat, ucuz güvenilir ve konforlu bir şekilde olduğu zaman amacına ulaşır Karamanlı olarak yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri, devlet kurumları yöneticileri ,vatandaşlar bir heyet oluşturup Ankara’ya gitmeli Bu Hizmetin yapılmama nedeninin öğrenilmesi gerekmektedir. “Ben Karamana aktarmasız gitmek istiyorum” şeklinde bir kampanya başlatılmalı.