Suyu çiftçilere en uygun koşullarda ulaştırma gayretinde olduklarını ifade eden Altınova Sulama Birliği Başkanı Asın Sürer, çiftçilerden birliğe olan borçlarını yeni torba yasa kanunu gereği yapılandırma yoluyla ödemelerini istedi.

Yeryüzünde yaşanan iklim değişiklikler nedeniyle Balıkesir’de de sulama sularına ulaşmanın oldukça masraflı ve zor bir duruma geldiğine işaret ederen Sürer, "Madra Barajı ve buna bağlı sulama kanalları sayesinde birlik çalışma alanındaki arazilerde sulama suyuna ulaşım bir nebze kolaylık kazandı. Bizler de Sulama Birliği olarak suyu çiftçimize en uygun koşullarda ulaştırma gayretindeyiz. Ama çiftçilerden birliğe olan borçlarını yeni torba yasa gereği yapılandırma yoluyla ödemelerini istiyoruz. Eğer eskisi gibi çiftçimiz yer altı sularına mahkum kalsaydı. Türkiye’de yanlış tarım politikalardan yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle bugün tarlaların bir çoğu boş kalacaktı. Bizler sulama birliği olarak tarımdaki yanlış uygulamaların sonuçlarını kendi alanımızda en aza indirme gayretindeyiz. Birlik eğer düzenli tahsilât yaparsa size hizmet vermek o kadar kolaylaşır. Bu yüzden de önümüzdeki yılda da sulama tarifemiz 2014 birimleriyle tahsil edilecektir" ifadelerini kullandı.

Sulama Birliğince icraya verilen 96 çiftçinin ise birlik yönetime adeta ateş püskürdüğü belirtilirken, birliğin çiftçiden 1 milyon 250 bin lira alacağı olduğu ve 1 milyon lirası icra takibine düştüğü kaydedildi. 250 bin liralık açık hesabın çiftçiden ödenmesinin istenileceği vurgulayan Sürer, "Kasım 2014’e kadar birliğin gelirinin 421 bin lira ve giderinin ise, 587 bin lira olarak belirlendi. Birliğin alacağından son 15 gün içinde 350 bin lira tahsilât edildi" dedi.

Toplantıda, torba yasa gereği alacakların yapılandırmaya gideceğini bilerek neden çiftçiyi icraya verdiniz? şeklindeki soruya Başkan Sürer, "Bir ay önceki toplantıda, sulama borçlarının yapılandırmaya girmeyeceği iletildi. Daha sonra sulama birliği borçlarının da torba yasaya dahil olduğunu gördük. Ama yapılandırmaya şu ana kadar 5 çiftçi başvurdu" dedi.

Ayvalık Altınova Sağ Sahil Sulama Birliği yönetim kurulu üyesi Hüseyin Bozkurt daha sonra yapılandırma öncesinde icraya verilen 96 çiftçilerden avukatlık ücreti olarak yüzde 12 alındığını bunun daha aşağı çekilmesini talep ederken, Başkan Sürer de bu konuyu birliğin avukatlarıyla görüşeceğinin sözünü verdi.