Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Almanya’da bulunan kardeş şehre yaptığı ziyareti değerlendirdi. Almanya ziyaretinde gerekli incelemeleri yaptığını söyleyen Başkan Yılmaz, yol haritası çıkarttıklarını söyledi.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, kardeş şehir Schwabisch Hall’e yaptığı ziyaret sonrasında değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yılmaz, "Almanya’daki kardeş şehrimizle 2000’lü yıllarda ilişkiye geçmişiz, 2006 yılında Belediye Başkanı Sabri Uğur ile imzalar atılmış. İsmail Ok döneminde de devam etmiş. Karesi, Altıeylül ve Büyükşehir Belediyelerinden hangisinin bu kardeş şehri alması gerekiyor bunu görüştük. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur bizi görevlendirdi. Bizde Başkan yardımcılarımız, Altıeylül Belediye Başkanımız ve yardımcıları ziyarete gittik. Karesi, Altıeylül ve Büyükşehir olarak seçim beyannamemizi ortak verdik, projelerimizi beraber yürüttük. Bizim kardeş şehrimiz 1300’lü yıllarda yaşama geçmiş, Roma İmparatorluğu döneminde bile var olan bir yer. 1300 yılından kalma olan ana merkezde eski tarihine, kültürüne sahip çıkan bir şehir. Binalara girdiğinizde ısıtma sistemi olan, hızlı internet sistemine geçmiş, teknoloji ile ilgili herşeyin 1300’lü yıllardan kalan binalara adapte olduğunu gördük. Biz Türkiye olarak hukukumuzu 3 ülkeden almışız. Yönetim şeklini Almanya’dan, medeni hukuku Fransa’dan, Ceza hukukunu da İtalya’dan almışız. Teknik olarak 3 alanda araştırma yaptık. Büyükşehirin kardeş şehri olan Schwabisch Hall Karesi Belediyesi’ne devredildi, bunun protokolünü yaptık. Bizde tarihi kültürümüzü nasıl canlandırırız onlarla beraber bunların çalışmalarını yaptık. Hayvan ve hayvancılığa dayalı bir alt yapıları var. Aşağı yukarı bizim büyükbaş hayvan sayımız kadar büyükbaş hayvanları var. 550 binin üzerinde büyükbaş, 1 milyonun üzerinde küçükbaş hayvanı olan, 35 milyon kanatlı hayvanı olan Balıkesir’den söz ediyoruz. Büyükşehir Başkanımız Edip Uğur, biogaz tesisleri kuracağız ve hayvan pisliğine dayalı çevre kirlenmesini en aza indireceğiz demişti. Biz büyükşehirin kontrolünde çevre sorunlarını engelleyecek çözümleri üretmek istiyoruz" dedi.

Almanya’dan bir heyetin de Balıkesir’e geleceğini kaydeden Başkan Yılmaz, "Almanya’da 1970’li yıllarda kimyasal bir yağış oluyor. O tarihten sonra beyaz enerji istediler. 1970’den sonra Almanya çok yol kat etmiş. Biz aynı tecrübeyi Balıkesir’de uygulayabilir ve çiftçilerimize yön verebiliriz. hayvan çiftliklerini, biogaz tesislerini, merkezi ısıtma tesislerini ve yalıtım sistemlerini inceledik. CHP’den 3, MHP’den 3 ve AK Parti’den 8 olmak üzere 14 meclis üyesi ile bu incelemeleri yaptık. Ayrıca 14 daire ve birim müdürümüz vardı. Oranın ticaret odası ile mesleki eğitim müdürleri ile görüştük. Almanya’da 700 milyon avroluk bu sistemi döndüren bir şirketler grubu var. Bunların CEO’su, belediye başkanının da aralarında olduğu ziyaretçilerimiz olacak. Burada teknolojik olarak ne yapılabilir, istihdamı arttırıcı ne yapılabilir sorularına cevap olarak bir toplantı yapacağız. Bugün de Almanya’dan 35 kişilik bir heyet bizi ziyarete geliyor. Onları Balıkesir’de il genelinde gezdireceğiz. Biz bu işin sonunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Edip Uğur’a brifing vereceğiz. Kendisi bu işin başlangıç noktası olarak Karesi’yi seçerse bu iş Karesi’de başlayacak. Bizim görevimiz dünyada olanı edinip kendisine brifing vermek. Neticede Almanya ziyaretimiz çok verimli geçti, gerekli incelemeleri yaptık ve yol haritalarımızı çıkartıyoruz" şeklinde konuştu.

TAKIM ELBİSE İLE BİSİKLET KULLANMA ELEŞTİRİSİNE CEVAP

Belediyenin faaliyetleri ile ilgili konuşan Başkan Yılmaz, "Bizim temel görevimiz ilçe belediyeleri olarak halkın refah seviyesini arttırıcı, kültürel etkinlikleri bol ve yapılmış işlerin sürekliliğini sağlamak. İlçeler arası geçişleri büyükşehir planlar, biz onun alt yapısını tamamlarız. Balıkesir’de büyükşehir ve ilçe belediye başkanları aynı siyasi amaçla seçildiğinden dolayı biz buralarda problem yaşamadan en kaliteli hizmeti vereceğiz. 4 Nisan’da mazbatalarımızı aldık. Büyükşehir belediyesi, siz belediyelerinizi kurun, araçlarınızı alın, personelinizi ayrıştırın ancak bu sürede ne ölenimiz beklesin, ne doğanımız beklesin. Ne de uzayan ot kesilmeden kalsın bunların hepsini ben üstleniyorum dedi. Biz yavaş yavaş teşkilatımızı kurduk, bugün hala her türlü yama, tamir, bakım, onarım işini yapan büyükşehir belediyesidir. Biz bunların tamamen devrini 1 Ocak’ta alacağız. Halkımızın sabrı için teşekkür ediyoruz. Bu sürede kültürel faaliyetlerle ön plana çıkmaya çalıştık. 1 Ocak’tan itibaren halkımıza daha kaliteli, projeleri bitmiş hizmetleri vermeye çalışacağız" dedi.

Karesi belediyesi tarafından düzenlenen kültür ve sanat günleri etkinliğini değerlendiren Başkan Yücel Yılmaz, "Karesi Kültür-Sanat Günleri adına bir gelenek oluşturmak istiyoruz. Normalde bu Mayıs ayının son haftasında olacaktı. Soma’da işçilerimiz aynı tarihte şehit oldu. Bizim ertelenmiş bir etkinliğimizdi. Tiyatro gösterileri, tenis turnuvaları, satranç turnuvası düzenlendi. Ulusal sanatçılarımızın konserleri oldu. Her yere bisiklet kampanyasını başlattık. İl protokolünün katıldığı etkinlikle şehirde bisiklet kullandık. Bazı arkadaşlarımız takım elbiseliydi. Bunu sosyal medyada ’Bari eşofman giyseydiniz’ şeklinde eleştirenler oldu. Bisiklet bir motosiklet gibi, araba gibi ulaşım aracıdır. Spor yapmak için bisiklete binme mesajı verme kaygımız yoktu. Biz bisikleti ulaşım aracı olarak görüyoruz. Vatandaşın bisikleti kullanması ve kabul etmesi gerekiyor. 1 yılda 36 kilometre yolu yapmak için danışmanlık alıyoruz. Ben başarılı olacağını düşünüyorum. Karesi Belediyesi olarak görevlerimizin başında kültürel-sosyal-çevre dostu hizmet yapabilmek. Halkımızın eleştirilerini takdirle karşılıyoruz, bisiklette takım elbiseli kişileri yadırgamamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.