Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde devam eden zeytin hasadı binlerce kişiye ekmek kapısı oldu.

Burhaniye’nin de içinde bulunduğu Edremit Körfezi bölgesinde zeytin hasadı hızlanırken, binlerce insan da zeytin hasadında çalışıyor. Burhaniye, Edremit, Havran, Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde yaklaşık 11 milyon zeytin ağacının bulunduğu arazilerde hasat yapılıyor. Balıkesir’in merkez köyleri ile İvrindi, Savaştepe ve Balya ilçelerinden gelen binlerce vatandaş zeytin hasadı yaparak evlerine ekmek götürüyorlar. Hasada katılan vatandaşlara zeytinlik sahipleri tarafından, yevmiyelerinin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı da veriliyor.

Zeytin hasadında çalışan Arif Yiğit, "10 yıldır zeytin işiyle uğraşıyorum. Daha fazla zeytin olsa iyi olacak. Zeytin, binlerce ailenin geçim kaynağı haline gelmiştir. Bilhassa kış aylarında biz buraya gelerek hem ağalarımızın bize verdiği zeytinden yararlanıyoruz hem paramızla da olsa yağımızı alarak buradan geçimimizi idare etmeye gayret ediyoruz” dedi.

Ömer Özlü de, "Ben inşaat yaptım. Ondan biraz borcum vardı. Zeytine geldim. Hanım var, kız var. İşte 1 ay, 2 ay ne sürerse onun için borçlarımızı ödeyeyim diye. Evet zeytin bize ekmek oldu işte. Borçlarımızı biraz ödedim. Biraz daha borcumuz var. Onun için çalışıyorum” dedi.

Seyide Önder ise, ”Biz İvrindi Mallıca köyünden geliyoruz. Sabahın çok erken saatinde geliyoruz. Saat 15.00’te bırakıp gidiyoruz. Arabaya binip gidiyoruz köyümüze. Yevmiyelerimiz 25 milyon. Memnunum şimdilik. Benim 2 tane çocuğum var. Biri Gaziantep’te duruyor. Biri Şanlıurfa’da duruyor. 5 ay oldu oğlumu evereli. Şimdi torun bekliyoruz. Ben onun için geliyorum yani. Evlatlarım için geliyorum. Onlara harçlık yapalım diye. Evimizin geçimini sağlayalım diye onun için uğraşıyorum” diye konuştu.

İşveren Mehmet Baydemir, "Bunlar, bu arkadaşlar bize İvrindi’den geliyorlar. 100 kilometre aşağı yukarı yol geliyorlar. 30 kişi geliyorlar. Bazı 30 kişi oluyor, bazı 35 kişi oluyor, bazı 27 oluyor. Yani belli olmuyor. Memnunuz bunlardan. Kadınlara 30 lira, erkeklere 40 lira yevmiye veriyoruz. Onlar da memnun, bizde memnunuz” dedi.