Balıkesir’in Edremit ilçesinin son boza ustası Hakan Yesmesliler, mesleğini ilçede 25 yıldır tek başına inatla sürdürüyor.

Aslen Selanik muhaciri olan bir aileden gelen Edremitli bozacı Hakan Yesmesliler, piyasada satılan ucuz bozaların gerçek boza kadar lezzetli olamayacağını söyledi. 25 yıldır Edremit’te tek başına kasımdan nisan sonuna kadar boza sattığını ve kalitesi ile kendisini ispatladığını belirten Yesmesliler, Edremit’in bütün sokaklarını akşamları dolaştığını, hatta Kadıköy’e kadar gittiğini anlattı. Yesmesliler, telefonla bile sipariş verildiğinde evlere kadar servis yaptığını, bu şekilde çok müşterisi bulunduğunu söyledi.

BOZANIN FAYDALARI

Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye edilir. Kolera hastalığının tedavisinde son derece etkilidir.

Boza, mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir. Hava alabilen, sağlıklı cam şişede satışa sunulmaktadır. Şişelenmesi sırasında fermantasyonu (mayalaşması) devam eden bozanın çok hızlı tüketilmesi gerekir. Boza özel mermer küpler ve cam ambalajlar ile satışa sunuluyor.