Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, bir araya gelen emekliler kendilerinin de bankaların yaptığı promosyonlardan yararlanması gerektiğini belirterek eylem yaptı.

Ayvalık PTT Şubesi önünde DİSK’e bağlı Emekli-Sen Sendikası İlçe Temsilcisi İlknur İlhan’ın öncülüğünde toplanan bir gurup emekli, ellerindeki dilekçeleri Ankara’ya göndererek uğradıkları haksızlığın düzeltilmesini ve bankaların yaptığı binlerce liralık promosyonlardan emeklilerinde faydalandırılmasını istendi.

Türkiye’de uygulanmakta olan sözde serbest piyasa gereği her banka, çalışanların maaş ödemelerini almak için çalışanlara promosyon verildiğini ifade eden Emekli-Sen Ayvalık Temsilcisi İlknur İlhan, "Çalışanların maaş ödemelerini almak için kıyasıya bir yarış içinde olan bankalar, 11 milyon emekliye bu promosyonlardan vermeme konusunda bir dayanışma içerisine girmişler. Bu anlaşmayla bankalar hem anayasanın 10. maddesindeki eşitlik ilkesini, hem de kendilerinin kutsadıkları serbest piyasa kurallarını çiğnemektedirler" dedi.

Çalışanların bugün sarf ettikleri emeklerinin karşılığı olan maaşlarını bankalar aracılığıyla, emekliler ise geçmiş emeklerinin ve ödedikleri primlerin karşılığında hak ettikleri aylıklarını bankalar aracılığı ile alan kişiler olduğunun vurgulandığına dikkat çeken İlhan, "Bu ortak özelliklerinden dolayı kamu yönetiminin iş ve işlemlerde eşit uygulama yapmasını gerektirir. Nitekim promosyon ödenmesi hususunda bankalar arasında süren rekabet kamu kurumları arasındaki farklı uygulamalar ortaya çıkmasına yol açtığından bu farklılıkları ortadan kaldırmak ve tüm kamu çalışanlarının eşit düzeyde promosyon almalarını sağlamak üzere, Başbakanlık tarafından 2007 yılında 2007/ 21 sayılı genelge çıkarılmıştı. Bu genelge gereği kamu çalışanlarına promosyon ödenmesi uygulaması halen devam etmektedir” diye konuştu.

"11 MİLYON EMEKLİ BEKLENTİ İÇİNDE"

Yapılan basın açıklamasında, banka promosyonlarının emeklilere verilmesi hususunun uzun zamandır Türkiye’de tartışıldığının altını çizen İlhan, "Bu tartışmalar zaman zaman kamuoyuna yansımakta ve aylıklarını ödeyen Sosyal Güvenlik Kurumundan sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, ’Emeklilere promosyon verilmesi için bankalarla görüşmeler yapıyoruz’ şeklinde olmuştur. Bakanın bu açıklamaları ise bazı basın organlarında emekliye müjde, emekliye 13 maaş şeklinde yer almaktadır. Gerek Bakanın açıklamaları ve gerekse bu açıklamaları sanki her şey olmuş bitmiş gibi yansıtan basın haberleri, 11 milyon emekliyi beklentiye sokmuş olsa da maalesef bu güne kadar hiçbir ilerleme kaydedilmemiş ve emeklilere promosyon verilmesi sağlanamamıştır. ‘Ekonomi de serbest piyasa var ve rekabet kuralları geçerlidir’ diyen bankalar sıra emeklilere gelince birbirleriyle rekabet etmektedirler" dedi.