Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde vatandaşlara seslenen Dr. Faruk Kendigelen, Türkiye’de organ ve doku bağışı bekleyen hastaların sayısının er geçen gün arttığını söyledi.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde vatandaşlara bir araya gelen Dr. Faruk Kendigelen, organ bağışının önemine değindi. Tüm Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de en önemli sağlık sorunlarının başında tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar yer almakta olduğunu ifade eden Kendigelen, "Ne yazık ki, hayatımız boyunca değişik hastalıklar için defalarca uygulanan çeşitli tedaviler bu konuda çaresiz kalır. Hastalık ne kadar iyi bilinse de, ne kadar iyi hekimlere emanet olsak da uygun bir organ nakledilmediği sürece kesin bir tedaviden söz etmek imkansızdır. Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı ne yazık ki her geçen gün artmaktadır. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür. Bugün ülkemizde böbrek bekleyen yaklaşık 40 bin böbrek hastası bulunmaktadır ve bu hastalar potansiyel böbrek bekleyen hastalardır. Diyaliz, böbrek hastaları için yardımcı bir tedavi şeklidir. Ancak kalp, karaciğer hastalarının diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları yoktur ve uygun organ bulunamazsa kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedirler" diye konuştu.

Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi gerektiğini belirten Kendigelen, "Yoğun bakım şartlarında hayatını kaybetmiş kişilerin organları aileleri tarafından bağışlandığında, organ nakli için gerekli kaynak da ortaya çıkmış oluyor. ’Kadavradan Organ Bağışı’ olarak isimlendirilen ve Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonuyla yürütülen sistemle, bağışlanan organlar ülke çapında uygun hastalara nakledilmektedir. Ancak bu yeterli sayılara ulaşamayıp hastalarımızın büyük çoğunluğu organ beklemekle geçen günlerin ardından hayatlarını kaybetmektedir" dedi.