Uluslararası Avrasya Sirki Türkiye turnesi kapsamında Edremit’e geldi. Avrasya sirkine çocukların yanı sıra büyüklerde yoğun ilgi gösterdi.

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirk topluluğu, ip cambazlığı, parende bazlık, ateşbazlık, akrobatlık, kılıçbazlık gibi somut olmayan kültürel miras kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar, yüksek hava gösterileri, sevimli hayvanlar, dev piton yılanlarıyla gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Türkiye`nin ilk sirkinin kurucusu olan Servet Yalçın, "Bize, bin yıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip cambazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydi. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa`nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Sümer, Hitit ve kadim Anadolu Uygarlıklarıdır” dedi.

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu tiyatro sanatçısı Servet Yalçın, “Anadolu Uygarlıklarından ve halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp cambazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, cambazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu`yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970`li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.

Balıkesir’in ilk kez 2004 yılında Avrasya Sirki ile tanıştığını belirten Yalçın, "Ancak sirk sanatları bu topraklarda yüzlerce hatta binlerce yıldır Cambazhane kültürü ile yaşatılmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, özellikle bayramlarda ve şenliklerde cambazlar, hokkabazlar, madrabazlar, ateşbazlar, yılanbazlar halkı eğlendirir ve nefes kesen gösteriler sunarlardı. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz sirk sanatlarına her zaman gerekli önemi veren Edremit halkına ve katkılarından dolayı Edremit Belediyesine ” dedi.

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, eski zamanlarda olduğu gibi, şehri sirkle şenlendirmek istediklerini belirtti. Sirk biletleri sirkin girişinden temin edilebilecek.

Soğuktulumba mevkiinde kurulu olan sirk, turnesine Burhaniye ve Ayvalık ile devam edecek.