Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin başarılı arama kurtarma sivil toplum kuruluşu ADAK (Ayvalık Doğal Afetler Arama Kurtarma Derneği), Gönen’de yapılan tatbikatta başarısıyla dikkatleri üzerinde topladı.

Türkiye Arama Kurtarma Federasyonu (AKDF) öncülüğünde, Gönen’de gerçekleşen 2014 Yılı Ulusla Deprem Tatbikatı’nda sembolik 6.9 şiddetindeki depremde arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının sınandığı öğrenilirken, iki gün süren depremin yanı sıra derede ve trafik kazasında arama kurtarma çalışması da yapıldı. Tatbikatın koordinasyonunu yürüten Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlkyardım Derneği (GÖNDAK) Başkanı Ünsal Acar, yaptığı açıklamada söz konusu tatbikatın federasyona bağlı arama kurtarma ekiplerinin, beraber çalışma kapasitelerini artırma, olaylara hızla müdahale edilebilme ve kayıpların azaltılmasının amaçlandığını söyledi.

Senaryo gereği 6.9 şiddetindeki bir depremle başlayan tatbikatta, Edirne, Adana, İstanbul, Aydın, Ayvalık, Yalova’da kurulu derneklerin yapılan çağrıyla harekete geçtiğini ve Gönen’e geldiğini ifade eden Acar, tatbikata 8 dernekten 220 arama kurtarma personeliyle Aydın ve Gönen Belediyesi’nin de katıldığını kaydetti. Senaryoya göre birçok ev ve iş yerinde hasar oluştuğunu ve gelen ekipleri, oluşturdukları kriz merkezinden hemen enkazlara yönlendirdiklerini dile getiren Acar, "Türk Kızılayı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve itfaiye ekipleri de çalışmalara destek veriyor. Selde kurtarma, köpekle arama, trafik kazalarına müdahale gibi çalışmalar da tatbikat ile yapılmış oldu” dedi.

BAŞARIYI AYVALIK HALKINA ARMAĞAN

Öte yandan Ayvalık Doğal Afetler Arama Kurtarma Derneği ise Gönen’deki tatbikatta; toplamda üstendiği 4 enkaz kurtarma görevini başarıyla yerine getirirken, tatbikatta sembolik 3 ölü ve 1 yaralıyı enkaz altından çıkardı. ADAK yöneticileri elde ettikleri başarıyı Ayvalık halkına armağan ederken, kendilerine maddi ve manevi destekte bulunan Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık halkına da teşekkür etmeyi ihmal etmedi.