Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin 2. Olağan genel kurulu İstanbul’da gerçekleşti.

Genel kurula Çorum Milletvekili Saim Uslu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Karahan,Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslarası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB)’nin 10 ülkeden 70 delegesi, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve 200 kişlik kalabalık bir topluluk katıldı.

Açılış ve selamlama konuşmasını Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB)’nin başkan vekili Prof.Dr.İlyas Doğan yaptı. Doğan yaptığı konuşmada, ’’Bizim iki temel stratejimiz var. Birincisi Ahıska Türklerinin bilirliğinin ve tanınmışlığının artırılması, ikincisi Ahıska Türklerinin vatanlarına geri döndürülmesi için çalışmalar yapmak’’dedi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Ziyatdin Kassanov genel kurula yaptığı konuşmada 2008 yılında (DATÜB)’ü kurduklarında bugünleri hayal bile edemediklerini açıklayarak’’Birliğe her dernek imza atarken gözlerimiz dolarak Allaha şükrettik. (DATÜB) 550 Bin Ahıska Türküne ait bir birliktir. Birbirimizi tanımak, kavuşmak lazımdı. Bugün mutlu günümüzdür. Seçilsemde seçilmesemde hizmet etmeye devam edeceğim’’dedi. Ziyatdin Kassanov Türkiye’de 7 bin Ahıska Türkünün 4 senedir vatandaş olmak için beklediğini belirtti.

Çorum Milletvekili Saim Uslu Genel Kurula hitap ederek,’’Karşınızda sizinle aynı sıkıntıları çeken bir kardeşiniz olarak bulunuyorum. Mazlum halkların mücadelesinde siyasi tarihlerinde sembol isimler vardır. Ahıska Türkleri böyle bir lider çıkaramadı. Ama Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) bu boşluğu giderecektir. (DATÜB) kurumsallaşarak Ahıska Türklerine öncülük etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti 2 milyon Suriyeliye, Irak’tan gelen Kürtlere, Kobani’den gelenlere, Bulgaristan’dan göç edenlere kucak açmıştır. 7 bin Ahıska Türküne vatandaşlık verilmemesinde sorulması gereken sorular vardır’dedi. Saim Uslu Ahıska’ya dönüş için Türkiye’nin orada başta tarım olmak üzere iş sahası oluşturacak yatırımlar yapması gerektiğini ve bu iş alanlarında Ahıska Türkleri’nin istihdam edilmesi gerektiğini açıkladı.

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslarası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan’da genel kurulu selamlayarak vatan mücadelesinde mutlaka güçlü bir medya alanı olması gerektiğini dernek olarak, Ahıska Türkleri’nin mücadelesine destek vererek Ahıska Türkü gazetecilerle çalışmak istediklerini açıkladı.