Bartın Devlet Hastanesine, hastaların safra kesesi ve pankreas yollarında oluşan tümör, taş, darlık gibi sorunlarının tanı ve tedavisini kolaylaştıran, özellikle safra kanalındaki taşların ameliyatsız olarak alınabilmesini sağlayan ERCP cihazı hastaların hizmetine başladı.

Bartın Devlet Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, “Gastroenteroloji polikliniğinde uygulamaya konulan ERCP, genellikle diğer endoskopik yöntemlere göre daha komplike bir işlemdir. Bu işlem Türkiye genelinde belli sayıda merkezlerde, genellikle tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinde yapılmaktadır.

Hastanemize yeni alınan ERCP cihazı ile yapılan İşlemlerin kısa sürmesi ve açık ameliyata oranla iyileşme hızının daha yüksek olması hastalarımızın il dışına gitme zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Başlatılan bu tıbbi uygulama ile aylık yaklaşık 15-20 hastaya işlem yapılabilmektedir. Bu hastalar daha önce il dışına sevk ediliyor ve o merkezlerde hem tedavilerinde zaman kaybı yaşarken hem de ekonomik açıdan sıkıntılar yaşamaktaydılar.

ERCP cihazı, safra yolları ve pankreas kanalındaki hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla endoskopi ve röntgenin bir arada kullanıldığı bir yöntemdir.Bunun için safra yolları ve pankreas kanalının bağırsaklara açıldığı yerden girilerek işlem yapılır. Bu yöntemle safra kanalındaki taşlar ameliyatsız olarak alınabilir, iyi ya da kötü huylu darlık varsa biyopsi yapılabilir, balon ya da stent uygulamaları ile darlıklar açılabilir. Operasyon süresi yaklaşık 20-30 dakika olup, başarılı bir operasyon sonrası hastalar aynı gün veya daha sonraki gün taburcu olabilmektedirler” denildi.