YEREL

BAŞHEKİM TOPRAK: “HASTANE YOL GEÇEN HANI GİBİ”

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Başhekim olarak atanan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Salih Toprak, Karaman Devlet Hastanesi’nin büyük problemleri olduğunu ifade ederek, “Çözüm için zamana ve herkesin desteğine ihtiyacımız var” dedi .

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Başhekim olarak atanan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Salih Toprak, hastanenin konferans salonunda yaptığı basın toplantısında hastaneyle ilgili genel bilgiler vererek, hastane ve fakülteyle ilgili sorunların ve çözümleriyle ilgili bilgiler verdi.

BAŞKA İLLERE SEVK AZALDI

Karaman Devlet Hastanesi’nin, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesiyle kapasite artırıma gidildiğine dikkati çeken Toprak, şunları ifade etti:

“2020 yılında 7 bin 539 sevk yapılmış Karaman Eğitim Araştırma Hastanesi’den. Konya’ya, Mersin ‘e ve diğer illerden. Şu anda sevk sayısı 5 bin 164'e düştü. Yani 2 bin 400 azaldı sevk oranımız. Yine A grubu ameliyat sayılarımız arttı. 2021 yılında bin 118 iken 20024’te bin 988'e geldi. 2025 yılında daha da arttırılacak. A grubu ameliyatlar içine bir çok ameliyat giriyor. Mesela ben 300 yakın obezite ameliyatı yaptım. Tekirdağ'dan Karaman’a hastalarımız geliyor. Van'dan, Ankara'dan, Konya'dan her hafta 15- 20 tane hastamız geliyor buraya… Biz burada mesela kapalı mide kanseri ameliyatları yaptık. Kapalı bağırsak kanseri ameliyatları yaptık. Hala da yapmaya devam ediyoruz. Hastanemiz maalesef bunlarla gündeme gelemiyor. Çoğu zaman hastalarımız bize gelip ‘Ya hocam biz bilmiyorduk sizin bu ameliyatları yaptığınızı. Gittik şurada ameliyat olduk. Keşke burada olsaymışız’ diyorlar… Uzman hekim sayımız 95'den 161'e çıktı. Pratisyen hekim sayısı 79'dan 130'a çıktı. Tomografi sayısı yıllık 84 bin’e çıktı. MR sayısı 45 bin’e çıktı. Anjiyografi sayısı binden 2bin 656'ya çıktı. Kemoterapi sayısı bin 68'e çıktı. Bunların hepsi Karaman Devlet Hastanesi'nin Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi olması ve burada tıp fakültesindeki öğretim üyelerinin hizmet vermesiyle gerçekleşiyor. Çünkü öğrencilerimize en iyi eğitim, öğretimi vermeye çalışıyoruz. Bire bir konuşuyoruz öğrencilerimizle, asistanlarımızla. Mesela bizim cerrahi asistanlarımız, İstanbul Çapa'daki, Cerrahpaşa'daki ve Hacettepe'deki asistanlardan çok daha iyi.”

KARAMAN SAĞLIK TURİZMİNDEN NEDEN PAY ALAMASIN

Ülkemizin sağlık turizmindeki gelirinin 10 yılda 300 milyon dolar olduğunu ifade eden Toprak, ‘Karaman neden bundan pay alamasın?’ Dedi. Toprak, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“İnsanlar sağlık turizminden bahsediyorlar. Ülkemizin son 10 yılda sağlık turizmindeki geliri 300 milyon dolar. 2023'te 2 bin 500 milyar dolar, geçen sene de 4 bin  500 milyar dolar ve bu sene 12 milyar dolar hesaplandı.  Karaman neden pay alamazsın? Bu turizmde hastalar geliyor, ameliyat oluyor. Geziyorlar, alışveriş yapıyorlar, otellerde kalıyorlar, lokantalarda yemek yiyorlar, gidiyorlar. Ne güzel bir şey değil mi? Bunları böyle çok büyük düşünmek lazım. Yani bunun için de herkesin birlik olması gerektiğini düşünüyorum.”

“HASTANENİN KÖTÜ İMAJI YÜZÜNDEN DOKTORLAR GELMİYOR”

Hastane hakkında yapılan olumsuz haberlerden dolayı kamuoyunda kötü bir imajı olduğunu anlatan Toprak, bu sebeple doktorların gelmek istemediğini ifade etti. Toprak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı doktoru atama kurallarına kadro açılmasına rağmen Karaman için başvuru olmuyor.  Biz vekillerimizi araya koyuyoruz. Siyasiler araya giriyorlar zorla kadro açıyoruz. Bir tane kişi başvurmuyor Karaman'a. Niye? Adam Karaman diye internete bir giriyor, hep kötü haberler.  Gidiyor başka yere. Çünkü o kadar çok gidebileceği yer var ki. Yani buradaki çalışan doktorların da aynı şekilde. Yani böyle bir sıkıntımız var. Bizim burayı böyle bir cazibe haline getirmemiz lazım. Buraya doktorları çekebilmemiz lazım. Bunun için hepimize görev düştüğünü düşünüyorum. Sadece mecbur hizmet kadrosuna başvuruluyor. Geliyorlar,  görev süresini doldurduğu zaman hiçbir şekilde bir gün bile durmadan gidiyorlar. “

“KARAMAN'IN EN YÜKSEK BÜTÇELİĞİ VE EN ÇOK PERSONEL BULUNDURAN KAMU KURULUŞUYUZ”

Hastanede kapasite ve altyapı sorunlarını olduğunu söyleyen Başhekim Toprak, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Binamız eski ve yıkılmış. Hastanemizin hizmet kapasitesi ve altyapı sorunları. Ben bu hastaneye geleli 4 yıl oldu. 4 yıldır asansör problemi var. Meğer öncesi de varmış. Hastane 2014 yılında teslim edilmiş, şubat ayında. 11 senedir hastanenin asansör sorunu var. Çözülemiyor. Yapalım diyorsunuz, prosedürlerimiz var.

Bu hastane, aylık olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na verdiği hizmetlerden dolayı ortalama 100 milyon lira fatura kesiyor. Biz Sosyal Güvenlik Kurumu'na ayda 100 milyon lira neredeyse ödenek alıyoruz. Şunu söyleyeyim size. Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Karaman'ın en yüksek bütçeliği ve en çok personel bulunduran kamu kuruluşudur. Ama hemen şu 2 milyon lirayı da verelim de, hemen şunu yapıversinler olmuyor.  İhaleye çıkıyorsunuz. Şunu yapıyorsunuz, bunu yapıyorsunuz. Bu sorunların çözümü için harekete geçtik. “

“ACİL SERVİSE GİREN ÇIKAN BELLİ DEĞİL”

Acil servise giren çıkanın belli olmadığını aktaran Toprak, şunları söyledi:

“En büyük problemlerden biri de acil servis. Acil servise sadece acil hastalar gider. Orası geçiş kapısı değildir. Kimin hasta, kimin vatandaş, kimin bir problem çıkartmak için oraya gelen kişi olduğunu bilmiyorsunuz burda. Acil hasta gider oraya. O kadar. Ortalıkta sürekli bir kalabalık var, kalabalığın yarısının acille hiçbir alakası yok. Yol geçen hanı gibi. Öyle olunca güvenlikle ilgili sıkıntı çıkabiliyor. Temizlik işçisi işini yapamıyor. Tuvaletler sürekli dolu.. Buraların hepsini kapatacağız. Acil servise akşam 10 - 11’de ziyaretçi geliyor. Odadan çıkartamıyorsun. Niye çıkartamıyorsun? Efendim biz şunu tanıdığıyız. Efendim biz bunun bilmem nesiyiz. Biz şununla görüştük, bununla görüştük. Sen oradayken adam nasıl paspas atacak oraya? Nasıl temizleyecek hastaneyi? Bakınız Konya'daki herhangi bir hastaneye ben doktor kimliğimi göstermeden güvenlikçilerden geçip yukarı çıkamam. Güvenlikçilerle konuştum. Hocam dediler biz bunu uygulayalım. Denedik. Aynı gece 5 kişiyi karakolda bulduk. Beyaz kod verdik. Kavga dövüş. Şimdi bunlarla nasıl geçeceğiz? Burada şurada gördüm ben. Akşam saat 10'da bir grup kişi yoğun bakıma ziyarete geldiler. Üçüncü basamak yoğun bakıma girilmez. 10 kişi birden. Adamın dediği şey ne biliyor musunuz?

‘Sen benim kimin oğlumu biliyor musun? Ben karşılığında başhekimi hazır olda bekletirim.’ Bu koltuğa oturan, başhekimlik koltuğuna oturan kişinin uğraştığı işler bunlar.’

TORPİLLİ GÖREVLENDİRMEYE GEÇİT YOK!

Sağlık çalışanlarıyla ilgili sorunlar da olduğunu aktaran Toprak, torpil vasıtasıyla yaptırılan görevlendirmelere izin vermeyeceğini söyledi. Toprak konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık çalışanlarıyla ilgili de  çok ciddi sorunlar var. İletişim sorunlarımız var. Yöneticisi  ve amire ulaşamama sorunu var. Eşitsizlik algısı var. Bu konuyu şöyle açayım; Kan alma merkezimiz var bizim. Ben bilmiyordum mesela. Orası hemşire hanımlar için kolay bir bölümmüş. Başında duran bir doktor yok, hasta yok.

Kanını alıyor. Tüplere koyuyor. Gönderiyor.  Diyor ki işte oraya torpilli adamlar gidiyor. Böyle bir algı var ortada. Ama ben baktım mesela. İşte hizmet yılını tamamlamış, işte 25 yılda geçirmiş, gebelik, hastalık, malüliyet durumu olan kişiler var… Bu algı nasıl olmuş. Birisi sizi arayıp da ‘Benim yeğenim, hemerim yeni başladı sizin hastane. Onu al da şurada çalıştır’ dendiğinde siz de onu alıp oraya koyarsanız o hastanedeki hiçbir hemşireye hiçbir şey anlatamazsınız… Ben bu bu konuda sonuna kadar dirayet göstereceğim. Böyle şeylere elimden geldiği kadar müsaade etmeyeceğim… Özetle hastanemizin sorunlarını biliyoruz. Çözebilmek için zamana ve herkesin desteğine ihtiyacımız var “