Batman’da Eylül sonunda 2.2 milyon KWH olan günlük elektrik tüketimi, havaların soğuması ile 3 katını da aşarak günlük 6.8 milyon KWH’ye yükseldi.

Batman’daki günlük elektrik tüketiminin bedelsiz kullanım ve bunun sonucunda ortaya çıkan aşırı israf nedeniyle Ocak ayında 7.2 milyon KWH’ye çıkması bekleniyor. Bununla birlikte, şehir şebekesinin bu denli büyük bir yükü kaldıramama tehlikesi de gündeme geldi.

ISINMA ALIŞKANLIĞI DEĞİŞTİ

Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde kömür, odun, doğal gaz bibi yakıtlar ile ısınma alışkanlığı, yerini enerjinin bedeli ödenmeden kullanılıyor olmasının da etkisi ile elektrikli ısıtıcılar ile ısınmaya bırakmaya devam ederken, bu durum enerji kalitesini ve kesintisiz enerji alınmasını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Havaların soğuması ile birlikte birçok yerleşim biriminde israf düzeyinde elektrik enerjisi kullanılmaya başlandı. Enerji tüketimi 2-3 kat artarken, bunun da yüzde 90’ı aşan kısmını kayıt dışı elektrik kullanımı oluşturmaya başladı.

TÜKETİM YÜZDE 300 ARTTI

Enerjinin israf edilerek kullanılıyor olmasının da etkisiyle elektrik kullanımının da etkisi ile enerji tüketiminin katlanarak arttığı yerlerden biri de Batman oldu. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) verilerine göre, abone bazında Türkiye ortalamasının iki katı enerji tüketen Batman’da yıllık elektrik tüketimi 1.7 milyar KWH oldu. Batman’da iklim şartlarının elverişli olduğu yani ‘normal dönem’ kabul edilen Eylül ayı sonunda günlük 2.2 milyon KWH olan elektrik tüketimi, Aralık ayında günlük 6.8 milyon KWH’ye ulaştı. Havaların soğuması ile birlikte israf boyutunda elektrik enerjisi kullanımı sebebiyle, kentteki tüketim yüzde 300’ün üzerinde arttı.

Söz konusu bedeli ödenmeyen ve buna bağlı olarak israf boyutunda aşırı elektrik enerjisi tüketiminin devam etmesi halinde Batman’da Ocak ayında günlük tüketimin 7.2 milyon KWH seviyesine çıkması bekleniyor. Böylesi büyük bir yükü ise ne şehir şebekesinin, ne trafoların ne de iletkenlerin taşımasının mümkün görünmediği bildirildi. Bedeli ödenmeyen ve israf edilen elektrik kullanımının yüzde 80 seviyesinde olduğu, aşırı tüketim yüzünden her gün trafoların patladığı Batman’da israf düzeyindeki bu aşırı tüketim alışkanlığının sürmesi durumunda, kesintilerin kaçınılmaz olacağı bildirildi.