Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 91. Yıldönümü Bayburt’ta büyük bir coşkuyla kutlandı. Bayburt Valiliği’nde tebrigat töreni ile başlayan kutlamalar Gençosman Stadyumu’nda devam etti.

Cumhuriyet Caddesi’ndeki altyapı çalışmaları nedeniyle Gençosman Stadyumu’nda yapılan törene vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde bir kömür ocağındaki su baskınında mahsur kalan ve henüz ulaşılamayan 18 işçi nedeniyle müzik programlarının iptal edildiği törende öğrenciler tarafından şiirler okundu. ’Cumhuriyet’ konulu resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği törende, resmi geçit töreni de yer aldı.

Bayburt Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Ayhan Dursun’un sunumuyla gerçekleşen bayram kutlama töreni Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Garnizon Komutanı Mehmet Nail Yiğit ve Belediye Başkan Vekili Cemil Polat’ın öğrencilerin ve halkın bayramını kutlaması ile başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’in kutlama telgraflarının okunduğu törende bir konuşma yapan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen milli mücadeleye vurgu yapark, milli bütünlüğün önemine değindi.

Vali Odabaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "İnsanlığın şeref tacı büyük milletimizin aziz evlatları, sayın Bayburtlular. Bugün milletimizin şanla dolu tarihini yücelten Cumhuriyetimizin 91. yılını hep beraber kutluyoruz. Cumhuriyet bayramı hepinize, hepimize kutlu olsun. Aziz vatandaşlarım; vatan bütünlüğünün tehlikeye girdiği, düşman istilalarının yoğunlaştığı bir sırada milletimiz büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleşerek, inanç ve azimle, Milli Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. Kısa zamanda Anadolu’muzun bütün şehir ve kasabalarında bu uyanış ve Milli Mücadele Harekâtı, sayı, silah ve teçhizat yönünden çok üstün olan düşmanlarını yenilgiye uğratarak 91. yıl önce bugün Cumhuriyeti kurmuştur. Çok güç şartlar imkânsızlıklar içerisinde yüz binlerce şehit kanı dökülerek kazandığımız bu istiklal mücadelemizi, kültürel ve ekonomik alanda da kazanmaya mecburuz. Şurası tarihin tescil ettiği bir gerçektir ki, ekonomik alanda da bağımsızlığını elde edemeyen milletler, gelişmiş ülkelerin çıkar oyunlarına sahne olmaktan kendilerini kurtaramazlar. Bu nedenledir ki, süper devletlerin, ülkemizdeki menfaat oyunlarına ve milletimizi birbirine düşürmek yolundaki ihanet planlarına son verebilmek için inanç birliğine, çalışmaya, milli bütünlüğümüzü pekiştirerek, maddeten ve manen dünya milletleri seviyesinin üzerine çıkarmaya mecburuz. Milli Mücadele savaşını hangi ruh ve imanla kazandıysak o ruh ve inançla, milli bütünlüğümüzü pekiştirerek, kültürel ve iktisadi bağımsızlığımızı sağlamak yegâne çıkar yoldur. Mili Mücadele ruhunun gayesinden saptırmak isteyen, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenler, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada hüsrana uğrayacaklardır. Çünkü bu ruhla kurulan Cumhuriyetimizi aziz milletimizin kendisi koruyacak, ona uzanan elleri kıracak ve devam ettirecektir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak, yarınlarımız bugünden daha aydınlık daha müreffeh olacaktır. Konuşmama burada son verirken, milletimize doğru gittiği yolda, Cenabı Hakk’ın yardımcı olmasını diliyor, herkesin Cumhuriyet Bayramını bir kez daha kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu aziz Atatürk, aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, hepinizi sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Bayburt Ortaokulu öğrencisi İrem Emir’in ‘Cumhuriyet’, Bayburt Anadolu Lisesi Öğrencisi Semanur Uçurum’un ise ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ adlı şiiri seslendirdiği törende Cumhuriyet konulu yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Resmi dalında birinci Kaleardı İlkokulu’ndan İclâl Haşlak, ikinci TOKİ Şair Celali Okulu’ndan Aysun Kadıoğlu, üçüncü Yüzbaşı Şehit Agah İlköğretim Okulu öğrencisi Saadet Demirhan’a Vali Yusuf Odabaş; şiir dalında birinci Hayırseverler İmam Hatip Ortaokulu’ndan Medine Aktaş, ikinci Mahmut Kemal Yanbeğ Ortaokulu öğrencisi Abdulsamet Sivlim, üçüncü Yüzbaşı Şehit Agah İlköğretim Okulu’ndan Esmanur Gün’e Garnizon Komutanı Mehmet Nail Yiğit, kompozisyon dalında birinci Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Yunus Emre Haşlak, ikinci Bayburt Fen Lisesi öğrencisi Buğra Kılıç ve üçüncü Bayburt Anadolu Lisesi öğrencisi Hicret Öksüz’e ise Belediye Başkan Vekili Cemil Polat hediyelerini verdi.

Kutlama programı resmi geçit töreni ile son buldu.

Öte yandan bu akşam saat 19.00’da Bayburt Öğretmenevi’nde yapılması planlanan Cumhuriyet Resepsiyonu iptal edildi. Bayburt Valiliği’nden yapılan açıklamada, Cumhuriyet resepisyonunun dün Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde kömür ocağındaki su baskınında mahsur kalan 18 işçi dolayısıyla iptal edildiği belirtildi.