Bilecik’in Bahçelievler mahallesindeki Bilecik Belediyesi Kent Müzesi yanında inşası devam eden modern 112 Acil Çağrı Merkezi inşaatı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor.

Sağlık, polis, jandarma ve afet gibi acil çağrıları tek merkezde toplayacak “112 Acil Çağrı Merkezi”nin teknolojinin tüm imkanları ile donatılacak merkezin yapımı için çalışmalar son sürat devam ediyor. Modern çağrı merkezi için İl Özel İdaresinden 4 milyon liralık ödenek ayrıldı. Çağrı merkezlerinin çalışması ve faydaları hakkında İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Acil Çağrı Merkezi hizmet veren 110 itfaiye, 112 Hızır Acil, 155 Polis İmdat, 177 Orman yangın ihbar hattı ve 156 Jandarma ile diğer zaruri numaraları tek bir merkezde birleştirilerek tek bir merkezden koordinasyonunun sağlanması görevini üstlenecektir. Bu merkezin yapılış amacı, olay yerine daha hızlı, etkin ve tam donanımlı bir şekilde müdahale etmektir. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, her türlü hava, kara taşıtlarının yol açtığı kazalarda, bina, tesis ve orman yangınlarında, doğal afetlerde, acil müdahale gerektiren bütün olaylarda, çağrıları cevaplandırmak, gerekli müdahaleye karar vermek, hizmetleri sevk ve idare etmek daha sistemli hale gelecektir. 7 gün 24 saat esasına göre etkin ve verimli bir şekilde hizmet sunmayı hedefliyoruz. Bu modelde çağrının alınması, olayların takip ve koordinasyonu aynı salon içerisinde bulunan görevliler tarafından yerine getirilmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezi sisteminin iki temel amacı vardır. Acil çağrı yapılmasını gerektirecek durumlarda vatandaşlarımızın birden çok numara yerine tek bir numarayı bilmeleri, acil çağrı alındıktan sonra ekiplerin en kısa sürede olay mahalline ulaşmaları sağlanacağı“ ifadeleri kullanıldı.

OLAY KAYDI AÇILAN ÇAĞRILAR ON YIL SAKLANACAK

Çağrı merkezlerinde bulunan her türlü kişisel bilgi veya belgenin gizliliği esas olacak diye kaydedilen açılamada, "Çağrı merkezi görevlileri görevleri nedeniyle elde ettikleri bu bilgi veya belgeleri, çağrı merkezi işlemleri dışında ilgili kişinin izni olmadan veya kanunlarla yetkilendirilen ve görevlendirilen merciler ile görevleri ile ilgili olarak muttali olanlar dışında hiçbir kişi ya da kurumla paylaşamayacak. Vaka kaydı açılan çağrılar 10 yıl, vaka kaydı açılmayan çağrılar ise bir yıl süre ile saklanacak. Avrupa Birliği 29 Temmuz 1991 tarihli kararı ile birlik çatısı altındaki tüm ülkelerde 112 hattının “Tek Avrupa Acil Çağrı Numarası-Single European Emergency Call Number” olarak kullanımını öngörmüştür. 2014 Temmuz ayında inşasına başlanılan modern acil çağrı merkezi binasının 2015 yılında hizmete girmesi planlanıyor" denildi.