Bilecik İl Özel İdaresi, geçtiğimiz günlerde yapılan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Alım İşi ihalesini iptal etti.

Bilecik İl Özel İdaresi, ihaleye bu iş kolunda bulunan 4 firmaya ihaleye katılımları için davet gönderdi. Bu firmalardan 1 firma teklif zarfı vermezken geriye kalan 3 firma ihale teklif zarfını Bilecik İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Müdürlüğüne teslim etti. Yapılan ihaleye Bilecik Ada Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Eğitim İnşaat Medikal Ticaret Limited Şirketi, İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Ticaret Limited Şirketi ve Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi katıldı. Yapılan inceleme sonucu, Bilecik Ada Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Eğitim İnşaat Medikal Ticaret Limited Şirketi, dosya dış zarfı uygun olmadığından elenmiş ve komisyona sunduğu dosya açılmadan firma yetkilisine iade edildi. Diğer katılımcı firmaların dış zarf incelemesi yapıldıktan ve uygun bulunduktan sonra dosya incelemesine geçilmiştir. Teklif mektuğ ve cetvellerinin incelenmesi sırasında İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Ticaret Limited Şirketi firmasının teklif cetvelinde aritmetik hata yapıldığı, teklif edilen birim fiyat ile miktarın çarpımı sonucunun tutarı sağlamadığı tespit edilmiş ve adı geçen firmanın teklifi geçersiz sayılarak değerlendirme dışı bırakıldı. İhale tüm evrakları tamam olan Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi kazandı. İhalenin 2’inci aşamasında yapılan teklifi, ilk aşamadaki teklifinin aynısı olduğu belirten ihaleyi alan firma Komisyon Başkanı Hidayet Avcı ve üyeler tarafından kabul ederek ihale Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi kaldı. İhale 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 39. maddesi gereğince iptal edildi.

Konu hakkında açıklama yapan Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi İdari ve Mali İşler Sorumlusu Uygar Tatar, 16 Aralık 2014 tarihinde Bilecik İl Özel İdaresi’nin yapmış olduğu Bilecik İl Özel İdaresi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Alım İşi ihalesine katıldıklarını söyledi. Bu ihaleye Bilecik genelindeki 4 firmanın katıldığı belirten Tatar, “İhaleye 4 firmadan 3’ü katıldı. Bu firmalardan 1 tanesinin teklif zarfı açılmadan teklifi alınmadı. 2 firma ihaleye girdik ve İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Ticaret Limited Şirketi firmasının teklif cetvelinde aritmetik hata yapıldığı gerekçesi ile onların da teklifi geçersiz sayıldı. Sonrasında ikinci oturuma geçilmiş ve ilk teklif ettiğimiz fiyatın aynısı tekrar teklif edilmiş, devamında ihale tek eksiksiz dosya sunan katılımcı firma olarak uhdemizde kalmıştır. Ayrıca, ihale esnasında komisyona, "İlk teklif ettiğimiz fiyatı yazmamız gerekiyor mu? Yoksa indirim mi yapmamız lazım" diye şifahen sorduğumuzda komisyon başkanı cevaben,"Hayır ilk sunduğunuz teklifi yazabilirsiniz" demiş ve komisyona danışılarak ilk verdiğimiz teklif tekrar teklif edilmiştir. Teklif ettiğimiz fiyat ihaleyi yapan kurum tarafından tespit edilen yaklaşık maliyetin de altındadır. Bu konuyla ilgili de komisyonda ihale öncesi ve sonrasında herhangi bir şikayet dile getirilmemiştir ve tarafımızca da, görüldüğü üzere herhangi bir suistimal olmamıştır. İzleyen süreçte İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi ihale dışı bırakılmalarına itiraz etmiş ve komisyonun aldığı karar neticesinde itirazı reddedilmiştir. 26 Aralık 2014 günü uhdemize tebliğ edilen kararda ihalenin tarafımızda kalmış olduğu kararını beklerken, söz konusu ihalenin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 39. maddesi gereğince iptal edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Görüldüğü üzere firmamızın ihale süreciyle ilgili hiçbir hatası ve eksiği olmamasına rağmen uhdemizde kalan ihalenin iptal edilmesi sonucu doğmuş ve firmamız mağdur edilmiştir” dedi.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız İl Özel İdaresi yetkilileri, yapılan ihaleye tek firma tarafından teklif verilmesi ve rekabet ortamının oluşturulmaması sebebiyle iptal edildiğini belirtiler.