Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), her yıl ekim ayında düzenlenen Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme çalışmaları çerçevesinde, hastane içerisine kurulan stant ile kadınlar bilinçlendiriliyor.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü personellerine ve KETEM’e kontrole gelen bayanlara, bilinçlendirmek için "Kanser Sana Gelmeden Sen KETEM’e Gel" sloganı ile çanta aynası dağıtıldı. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı ve KETEM Birimi Şube Müdürü Dr. Selim Güler, yapılan etkinlikle ilgili açıklamasında, önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanserinin, ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Dr. Güler, meme kanserinde mortaliteyi azaltmanın en etkili yolunun erken tanı ve tedavi olduğunu söyledi. "Kanserde erken teşhis ve taramanın yanında, nedenleri, risk etmenleri ve belirtileri hakkında toplumda kanser konusunda farkındalığı artırarak bilinç oluşturmak oldukça önemlidir" diye konuya dikkat çeken Dr. Selim Güler, şu açıklamalarda bulundu.

”Bu bağlamda bu araştırma ile kadınların meme kanseri konusundaki bilgilerini belirleyerek meme kanseri konusunda farkında olmayı arttırmaya yönelik katkı sağlamayı amaçlamıştır Meme kanseri son günlerde artmıştır. Özellik 40-45 yaş üzeri hastalarda eskiden çok fazla sık rastlanır görülmüştür. Meme kanseri ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip ,bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri yurt genelinde düzenlenmektedir. Meme kanserinin, memede ele gelen kitle, ağrı, meme başında akıntı, meme derisi üzerinde ödem, meme derisi üzerinde portakal kabuğu görünümü, deride kızarıklık, ülserasyon, pullanma, meme başında sonradan olan içe çökme, bir memenin anormal şekilde diğerinden büyük olması gibi belirtileri sayabiliriz. Meme kanserinin risk faktörleri ise yaş, daha önce meme kanseri geçirilmesi, aile yakınlarında meme kanseri görülmesi, hiç doğum yapmamış ve geç doğum yapmış kadınlar, alkol, sigara, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi faktörleri sıralayabiliriz. 20 Yaş üzerindeki tüm bayanlar her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Fakat son zamanlarda bu hastalık daha küçük yaşlara düşmüştür, 30-35 yaşlarında bile rastlanmaktadır."

Dünyada her 8 kadından birinde görülen meme kanserine karşıda 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmanın mümkün olduğunu hatırlatan Dr. Güler, 40-50 yaş arası kontrol amaçlı bir kez mamografi çektirmek ve 50 yaşından itibaren2 yılda bir mamografi çektirmenin erken teşhis bakımında önemli olduğuna işaret etti.