Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) teknik destek programı kapsamında “Bilecik Proje Üretiyor” TÜBİTAK bilimsel proje danışmanlığı eğitim sertifika ve proje sergisi açılış töreni düzenlendi.

Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Salonu’nda gerçekleşen törene, Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, BEBKA görevlileri, kurum müdürleri ve çok sayıda öğretmen katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Eğitim hakkında bilgi veren proje sorumlusu Doç. Dr. Eyüp Artvinli, Bilecik’te böyle bir eğitimi ve kalabalığı gördüğü için çok mutlu olduğunu belirtti. Artvinli, “Bilecik’te ilk defa böyle bir eğitimi gerçekleştiriyoruz. Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü, BEBKA katılımı ve TÜBİTAK Bölge Koordinatörlüğü iş birliği ile yapıyoruz eğitimin devamı getirilebilir. Bu eğitim ile birlikte biz Bilecik’teki liselerde eğitim gören öğrencilerimizin daha bilinçli ve daha bilimsel seviyesi yüksek proje başvuruları yapmalarını amaçladık. Bu amaçla yaklaşık 150 öğretmen arkadaşımıza 3 gündür eğitim veriyoruz. Bu eğitim tabi burada bitmiyor. Arkadaşlarla iletişimlerimizi devam ettireceğiz. Projeleri daha iyi hale getirmek için neler yapılacağını konuşacağız. Projeyi ilk şekillendirirken BEBKA’ya böyle bir teklifte bulunduğumuz zaman işte hocam biz bunu hemen kabul ederiz. Yapılmış bir sanayi projesini kabul etmektense, bu kadar çok öğrencinin eğitilmesine ihtiyacımız var. Çünkü bu 5 yıl sonra, 6 yıl sonra projeci zihniyetle problem çözen yeni bir neslin gelmesi anlamına gelir. Bugün bir proje 5 yıl sonra biz 150 tane projeyi tercih ederiz bu öğretmen arkadaşlarımızın yetiştirdiği öğrencilerle. Dolayısıyla bu geleceğe atılmış küçük bir yol olduğunu, Anadolu’dan 4 yıl, 5 yıl sonra Bilecik’in yüz yüze olduğu mekandan ve başka bir şeyden kaynaklanan sorunlarını çözmede Bilecik orta öğretim kurullarına bir çok Bileciklinin, Bilecikli öğrencilerin işe katkı sağlamasını elde edebiliriz. Bu işin asıl faydasını kurul olarak ta görülmesi gerekir. Çünkü proje süreç olarak da icap edilir. Başlangıcı sonu ve sonunda bir çıktısı olan bir projedir. Biz buna bu eğitimlerle başlamış olduk. Farklı illerde de yaptık bu eğitimi Kütahya’da ,Afyon’da, Eskişehir’de de gerçekleştirdik. Bilecik 4. İlimiz oldu bu anlamda. En etkin katılımlardan bir tanesi il yöneticilerinin öncülüğünde en çok farkındalık olan bir proje eğitimi olduğunu gördük. Bu nedenle gerek İl Milli Eğitim yöneticileri, gerek bu projeyi başlatan başından sonuna kadar takip eden İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve öğretmen arkadaşlarımıza en önemlisi de 3 gün sabırla asıl görevliler olan öğretmenlerimizin gönüllü bir şekilde katıldıkları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak ise bu projenin amacın; Orta öğretime devam etmekte olan öğrencilerin temel ve sosyal bilim alanların da çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek bilimsel bir şekilde katkıda bulunmak için yaptıklarını söyledi. TÜBİTAK Bilim ve İnsanı Destekleme Derneği olarak bilgisayar, kimya, matematik, coğrafya, psikoloji, sosyoloji ve tarih dallarında orta öğretim öğrencilerinin araştırma projesi yarışması düzenlemek olduğunu belirten Altınkaynak, “Her öğrenci yalnızca bir projeyle katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından düzenlenir. Projede öğretmen olması zorunlu değil ama bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman istediği kadar projeye danışmalarını yapabilir. Projelerin değerlendirilmesin de özgünlük ve yaratıcılık kullanılan bilimsel yöntem, tutarlılık ve katkıdan yararlanarak sosyal anlamda kullanılabilirlik ve kullanışlılık kaynak davası, özümseme ve hakimiyet, sonuç ve açıklık gibi önlemler göz önüne alınmaktadır. Bu projeyi hazırlayacak ve öğrenecek öğrencilerimiz burada çeşitli ödüller ve avantajlar da kazanacaklardır. Bölgemizde yapılacak yarışmalar sonucunda bölge finalisti olan öğrencilerimiz ve danışmanlarına başarı belgesi ve para ödülü verilecektir. Yine o bölgede finalist olarak final yarışması için Ankara’da düzenlenecek yarışmada sergilenecek sonuçta derece alan öğrenciye ve danışma öğretmenine para ödülü ve başarı belgesi verilecektir. Sergilenen projelerin değerlendirilmesi sonucunda bir proje sahibine ya da sahiplerine “Yılın Genç Araştırmacısı” ödülü, yine final yarışmasına girecek adaylar YGS’de bir kereliğine mahsus derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları dereceyle orantıda tek kat sayı uygulamasından yararlanacaklardır. Türkiye’deki proje sayısından daha fazla proje nitelik bakımından da yeni projeler bekliyor. Öğrencilerimiz sizin rehberliğinizde daha başarılı olacaklar. Konuşmama son verirken eğitimde görev alan başta Eyüp Artvinli hocamız olmak üzere tüm öğretim görevlilerimize bu projenin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Güney, bu yapılan çalışmanın güzel bir çalışma olduğunu belirterek, “Ben bu konuya kısaca değinmek isterim. Biliyorsunuz orta gelir tuzağı diye bir şey var şuanda Türkiye’de. Milli geliri 13-14 yıl seviyesine kalan ülkede kazmaya da devam ediyorlar. Bunun tek bir örneği varmış, yani eğitimi arttırmak ve bunları iştik dama katmak. Biz okuma oranını arttırdık malum ilkokul, ortaokul, liselerde de neredeyse yüzde yüze yaklaşıyoruz. Bu yapılmasına rağmen gerekli sayıyı anlayamıyoruz. Bunun sonucunu biz 15 yıl sonra göreceğiz. Hocalarımızın yaptığı gibi eğitimin kalitesini arttırmak, insanlarımızın bilgi seviyesini yükseltmek onun için bu çok önemli. Ben bütün eğitim görevlisi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından folklor gösterisi ile devam den program projeye katkıda bulunan proje sorumlularına, eğitmenlere ve proje öğrencilerine sertifika verilmesi ile son buldu. Sertifika tören sonrası yapılan projelerin sergilendiği sergi, Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Sergi Salonu’nda protokol üyeleri tarafından açıldı.