Bilecik Belediyesi ile imzalanan protokol gereği; binalardaki asansörlerin, güvenli ve işletme yönünden uygun çalıştığını tespit etmek konusunda; denetimi yapmaya yetkili akredite bir kuruluşun görev yapacağı belirtildi.

İmzalanan protokole ilişkin, Bilecik Belediyesi’nden yapılan açıklamada,’’Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 5 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı resmi gazetede yayınlanan ’’Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ne göre, asansörlerin periyodik kontrollerini, A Tipi Akredite Muayene Kuruluşlarının yapması zorunluluğu getirildiği belirtildi. Yönetmelik gereğince asansörlerin yılda en az bir kez A Tipi Akredite Muayene Kuruluşları tarafından kontrollerinin yapılması ve yapılan muayene sonucunun bir rapora bağlanması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Bina yöneticileri, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacıyla, gerek kullanım hatalarından gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlemesi için, asansörlerinin yılda en az bir kez kontrolünü yaptırmaktan sorumlu tutuluyor. Aynı yönetmelikte belediyeler, sınırları içindeki her asansörün kontrol edilmesini sağlamak ve denetlemekle sorumlu kılınıyor.

YAPILACAK KONTROLLER

Uygunluğu (kullanılabilir olduğu) tespit edilen asansörlere yeşil etiket, uygunsuzluk (tamamen kullanılamaz durumda olduğu) tespit edilen asansörlere kırmızı etiket, uygunsuzluğunu giderildiği (bakımdan geçtikten sonra) tespit edilen asansörlere sarı etiket yapıştırılacak. Periyodik kontroller dışındaki asansör bakımlarını Asansör Yönetmeliğine Uygun ve Yetkili Akredite Kuruluş Tarafından Hizmet Yeterlilik Belgesi almış firmalara yaptırılması, bakım sözleşmelerinin zamanında yapılması, titizlikle uyulması ve uygulatılması da, asansörlerin daha güvenilir olması ve istenmeyen olaylara meydan verilmemesi bakımından önem arz ediyor" diye belirtildi.