Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bilecik İl Başkanı Mehmet Yılmaz, son günlerde kent merkezinde bulunan tek hamamın satılacağı yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Yılmaz, MHP İl Başkanlığı binasında yaptığı açıklamada; Bilecik’te son günlerde hamam meselesi olduğuna dikkat çekti ve bu konuda görevlendirdikleri İl Genel Meclis üyesi Osman Varolu’nun çalışma yaptığını kaydetti. Hamam kare mekanlı olup, köşelerde halvet hücreleri ile orta kısımda mermerden göbek yer almakta olduğunu belirten Yıldız, bahse konu hamamın tarihi bir değere sahip olduğunu anlatarak, “Yığma taş olan yapı günümüzde tamamıyla beton sıva ile sıvanmıştır. Kubbe üzerinde yer alan pencere gözleri yuvarlak yıldızvari formda yapılmıştır. Mimari tekniği bakımından 19’uncu yüzyıla sonuna tarihlenmektedir. 2868 Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanun’unun 6. maddesinin "A" bendinde yer alan korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19’uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış olan taşınmazlar, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle şehir hamamının da korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı kapsamında değerlendirilebileceği görüş ve kanaatindeyiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Müdürlüğünden bir yazı geldi, Bilecik ili merkezde bulunan şehir hamamının tarihi özelliğinin olup olmadığını ve yapılış tarihinin tarafınıza yazılı olarak bildirilmesi ilgi yazı ile talep edilmiştir. Hamam, özel mülkiyette olup, baki hamam olarak da bilinmektedir. Bilecik merkezde az sayıda bulunan hamamların nadir örneklerindendir. Hamam, Edebali vadisinde bulunan Emirler Hamamı ile aynı dönemde yapıldığı söylenmektedir. Kaynaklarda hamamın yapım tarihi kesin olarak bilinmese de yaklaşık 200 yıllık olduğu belirtilmektedir. Yunan işgalinde yakılan hamamdan günümüze ulaşan kalıntılardan hamamın sıcaklık, ılıklık, soyunmalık su deposu ve külhandan meydan geldiği ulaşılmıştır. Bilecik Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan kazı çalışmalarında hamamın iç mekanı temizlendikten sonra soyunmalık kısmı da ortaya çıkmış ve ahşap olan örtüsünün Yunan işgalinde yakıldığı anlaşılmıştır. Mülkiyeti idaremize ait olmayan hamamın kapsamlı bir restorasyon ihtiyacı bulunmaktadır. Ben de bu komisyondayım. Biz buraya geldik, bu hamamı inceledik. Komisyon olarak daha sonra mecliste görüşüldü. Biz komisyonlara şer koyduk” dedi.

“YENİSİ YAPILMADAN BU HAMAM YIKILMASIN GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRDİK”

Yenisi yapılmadan bu hamam yıkılmasın görüşüşünü bildirdiklerini de belirten Yılmaz, “Bilecik’te bir hamam var. Bilecik’te 14 bin öğrenci olduğu söyleniyor. Bunun askeri var, gelen misafiri var, turizm kenti olacağız turist gelsin diyorlar ama buraya gelen insanında buraya gelen adam belki karavanda yatacak herkes otele gidecek diye bir şey yok. İnsanlarında bir hamam ihtiyacı olacak. Hamam ihtiyacı olduğunda nereye gidecek vatandaş, gelen misafir. Hamam yok, 4 yıldızlı 5 otelden bahsediliyor o otelde bir kişinin konaklaması 150, 200’den aşağı değildir. Hamam yıkılmadan buraya bir hamam yapılsın, bu hamam restore edilsin tarihi özelliği var diyor burada. Ben bu yazıların bağlayıcı olacağının kanaatindeyim. Onun için basın açıklaması gereği duyduk” diye konuştu.

"TARİHİ BİR YAPI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR RESTORE EDİLMELİ"

MHP İl Genel Meclis üyesi Osman Varolu ise; Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Müdürlüğünün vermiş olduğu kararın restore edilmesi yönünde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Eski tarihi eser bir yapı olduğunu söylüyor. Restorasyon yapılması yönünde. Bu aşamadan sonra yapılacak iş Valimize düşüyor. Buranın restorasyonu için bir çalışma yapılması gerekecek. Satış zaten olmaz, olsa da yıkılamaz. Bu raporlara göre hamam yıkılamaz. Güzel bir restore yapılırsa daha güzel ve sağlıklı olur. Bir de Bilecik’te hamam şu açıdan önemli, Osmanlı’nın başkenti hep övündüğümüz bir olay. Osmanlı’nın başkentinde bir tane hamam var ve onunda satışı yapılıyor. Bu Bilecik’imize tarihi anlamda Bilecik için kötü bir örnek. Osmanlı gittiği yere hamam kültürünü ve hamamı götürmüş ama maalesef Osmanlı’nın kurulduğu yerdeki hamamı satışa çıkardık. Ben bütün kurumlara böyle bir çalışma yaptıkları için teşekkür ediyorum.”