Bilecik’te özellikle toplu konutların ısıtılması için kullanılan kaloriferlerden çıkan dumanlar çevreyi tehdit eder boyuta geldi. Şehir merkezinde doğal gaza geçmeyerek ve halen kömür kullanılan toplu konutlarda kullanılan yakıtların kalitesizliği ve yakıcıların kurallara yeterince uymaması ortaya istenmeyen manzaralar çıkıyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde İsmet Paşa, Hürriyet, Ertuğrulgazi ve Gazipaşa mahallerinde doğal gaza geçmeyen toplu konut binalarında yanan kaloriferler hava kirliliğine sebep oluyor. Yapılan kontrollere rağmen bu tür toplu konutlarda kalorifercilerin kömür yakış prosedüre uymamasının insan sağlığını etkileyen dumanların gökyüzüne yükselmesine, bunun da çevreye olumsuz etki yaparak bölgede adeta nefes alınmasının zorlaşmasına sebep olduğu kaydediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri işbirliğinde ’’Kalorifer Kazanı ve Kömür Denetimi’’ gerçekleştirildi. Kömür yakan toplu konut ve binalarda gerçekleştirilen denetimlerde, Kazan Yakma Talimatnamesinin asılı olup olmadığını denetleyen ekipler, kalorifer yakma saatlerine uyulup uyulmadığını kontrol etti. Yakılan kömürlerin uygunluk belgesinin olup olmadığını da inceleyen ekipler, kalorifer kazanları temizliğinin zamanında yapılıp yapılmadığını denetledi. Ekipler denetimlerde ayrıca site yöneticileri ve çalışanları çeşitli konularda bilgilendirerek, uyarılarda bulunmuştu.

Yetkililer ise, ısınma amaçlı kullanılan kömürlerin yanlış tekniklerle yakılmasının hava kirliliğine yol açtığını belirttiler. İnsanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerektiğini belirten yetkililer, "Kirli havanın solunması, insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kaloriferciler yakıt yakma tekniği ve kurallarına harfiyen uymaları gerekiyor. Uymadıkları takdirde yasalar çerçevesinde kanuni işlemler tatbik edilerek cezayı müeyyide uygulanır" dediler.