Bilecik’in Bozüyük ilçesinde, Cumhuriyetimizin 91’inci yıl dönümü etkinlikleri düzenlenen törenle kutlandı.

Tören, hava muhalefeti gerekçesiyle Bozüyük Kumral Abdal Anadolu Lisesi spor salonunda yapıldı. Bozüyük Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen törende ilk olarak Kaymakam Köksal Şakalar ile birlikte protokol mensupları tarafından öğretmenler odasında kutlamalar kabul edildi. Kutlamaların kabulünün ardından Kaymakam Köksal Şakalar, Garnizon Komutanı Binbaşı Alper Koç ve Belediye Başkanı Fatih Bakıcı tarafından öğrencilerin ve halkın bayramı kutlandı. Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kaymakam Şakalar tarafından günün önemini belirten konuşma yapıldı.

Kaymakam Şakalar, öncelikle Karaman’da yaşanan maden faciasına dikkat çekerek, madende mahsur kalan işçilerin sağ salim kurtulmalarını temenni etti. Şakalar, 10 Ekim tarihinde trafik kazası geçiren ve yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kaybeden öğretmen Yasemin Eren’e de Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diledi. Şakalar, "Gazi Mustafa Kemal ile birlikte gazi olan tüm gazilerimiz bize bu cumhuriyeti, bu istiklali ve bu memleketi armağan eden tüm isimli, isimsiz kahramanları rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Biz varlığımızı onların varlıklarını feda etmelerine borçluyuz. Eğer vatan uğruna ölenler olmazsa ne vatan ne memleket ne de millet olur. Bugün de şehitler veriyoruz, bugün de yüreklerimiz yanıyor. Bugün evlatlarımız topraklarımızın vatan olması için kendi canlarından vazgeçiyorlar. Onların hepsini de rahmetle anıyoruz. İnsan hayatını vatanı, toprağı, bayrağı ve namusu için verir. Gazi Mustafa Kemal hayatının 12-13 yıllık dönemini cepheden cepheye koşarken geçirmiş. Gazi Mustafa Kemal ile birlikte diğer gaziler de genciyle yaşlısıyla cephelerde uzun yıllarını geçirdiklerini görüyoruz. Bu cephelerde bütün yokluk ve zorluklara rağmen çekile çekile Anadolu sınırlarına çekilmiş bir toplumun var olma mücadelesini 92 yıl önce kazandık. Küçücük de olsa Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi kurduk. Batılı güçler Türkleri Anadolu’dan sürmek ve mümkünse tarih sahnesinden silmek için bütün donanma, silah ve güçleriyle toplanıp geldiler. Biz o gün ki şartlarda sadece Türkiye Cumhuriyetine razı olduk. Batı’nın bize olan kini sadece Kurtuluş Savaşından ibaret değildir. Bugün de sınırlarımızda çeşitli oyunlar oynanıyor. 100 yıl önce Arapları, Ermenileri kışkırtanlar bugün içimizde başka unsurları kışkırtmaya devam ediyorlar. Yine eski defter ve hesapları önümüze getiriyorlar. Biz bize Atatürk’ün Cumhuriyet’i armağan ettiği gençler olarak bilim, sanayi ve kültür ile zirvelere ulaşmak için çalışacağız. Okuyacağız, yazacağız ama her şeyden önce idealimizi ve hedefimizi unutmayacağız. Bizler en kötü zamanımızda Misak-ı Milli dediğimiz bir sınırları belirledik. Bundan aşağısına razı olmayız dedik. Hepimizin bildiği o Misak-ı Milli de Musul-Kerkük de var. Halep, Kıbrıs, Batı Trakya, Batum ve Ege adaları da var. 90 yıl önce belki imkânımız yoktu ama bugün artık bunları görüşmemiz, konuşmamız ve bizim de eski defterleri açmamız gerektiğini düşünüyorum. Sınırların değişmezliği ve hukukun üstünlüğünü bize kimse anlatamaz. Güçlü olduğunuz takdirde değiştiremeyeceğiniz hiç bir şey yok. Hepimiz kartal yavrusuyuz, hepimiz hedeflerimizi bilmeliyiz. İnşallah daha güçlü daha gelişmiş bir devlette bir cumhuriyette olmak üzere hepinizin bayramını tebrik ediyorum. Allah devletimize milletimize zeval vermesin" dedi.

Daha sonra hep bir ağızdan 10’uncu yıl marşı söylendi. Öğrenciler tarafından şiirler okundu. Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından cumhuriyetin kuruluşunu simgeleyen drama sahnelendi. Ortaokullar ve liseler arasında düzenlenen "Cumhuriyet" konulu yarışmada dereceye giren şiir ve kompozisyon dalındaki eserler okundu. Halk Eğitim Merkezi Halk oyunları ekibinin gösteriyle tören son buldu.

Törene, Kaymakam Köksal Şakalar, Cumhuriyet Başsavcısı Tuncay Bozdoğan, Garnizon Komutanı Bakım Binbaşı Alper Koç, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can, İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Güner, il genel meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.