Bilecik’te Camiş Madencilik Anonim Şirketi (A.Ş) çalışanlarının, işverenle ilgili yasal hakları hakkında açtıkları davanın ilk duruşması bugün Bilecik Adliye sarayında yapıldı.

Bilecik Camiş Madencilik A.Ş çalışanları, Bursa Kristal-İş sendikasına üye olmaları nedeniyle çalıştıkları iş yeri ile mahkemelik oldular. İşveren, yeterli sayıya ulaşamadıkları için çalışanlarının bir sendikaya üye olamayacağı iddiasıyla, çalışanlar ise Bilecik olarak yeterli sayıya ulaştıklarını iddia ederek mahkemeye başvurdular. Bugün Bilecik Adliye sarayında görülen dava, iş kollarının incelemesi talebiyle 17 Şubat 2015 tarihine ertelendi.

Mahkeme çıkışı açıklama yapan Kristal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı, "Anayasa hakkını kullanarak bu ülkede bu arkadaşlarımız suç işlemedi. Anayasal hakkını kullanarak sendikamıza üye oldular ve işveren bunlara itiraz etti. Bugün ilk duruşmamız oldu. Burada en büyük görev devletimize düşüyor. Verdiği kararın arkasında durması gerekir. Hiç bir şekilde anayasaya, hukuka aykırı hareket etmemişlerdir. İş yerine, işine sahip çıkmışlardır. Biz de sendika olarak bu arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Hiç bir sendika işçinin arkasında olmaz. Her sendika işçinin önünde gider. Bizim burada söyleyecek fazla bir şeyimiz yok. Bir sonraki duruşmamız Şubat’ın 17’sinde” dedi.

“DEVLETTEN TEK İSTEĞİMİZ VAR, KARARLARININ ARKASINDA DURMASI”

Devletten tek istedikleri şeyin verdiği kararların arkasında durması olduğunu belirten Şıracı, “Orada çalışan 120 işçi aileleriyle birlikte 500 kişi yapar. Hiç kimsenin bu arkadaşlarımızın ekmeğiyle oynamaya hakkı yoktur. Herkes verdiği kararların arkasında dursun, bu arkadaşlarımız da verdiği kararların sonuna kadar arkasındalar ve sendikamıza üyeler. Ben hepinize geldiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bize burada destek veren Atatürkçü Düşünce Derneği ve siyasi partilere de çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

İŞÇİ AVUKATININ AÇIKLAMASI

Camiş Madencilik A.Ş. çalışanlarının avukatı Kutlu Çoban ise bakanlıktan ve sendikadan gelecek tüm evrakların toplanacağını belirterek, “Bir karar verilecek, o karardan sonra bilirkişiye gidilecek. Bilirkişi inceleme yapacak, çoğunluk tespiti yapılacak. 17 Şubat’a duruşma bırakıldı. Bu iş yerinde çoğunluk sağlanmış durumda. İş yeri tespiti yaptığımızda çoğunluk sağlanmış durumda. 104 diyor Bakanlık, hatta buradakiler 108 gibi. 158 kişiden 108 kişiyiz ve zaten yarısının bir fazlasıdır. Öyle düşünün çoğunluğu sağlamış durumdayız. Buradaki iş yerinde sorun yok. İşletme düzeyinde iş kolu tespiti ve yetki tespiti yapılmalıdır diyor. İşletme düzeyinde yapılınca birden çok iş yeri var. Sayımız 400’dür, o zaman sayınızda 104 çoğunluğu sağlayamadınız diyor. Ayrıca biz iş kolunda değiliz, cam iş kolundayız diyor” dedi.

Yapılan açıklamalar sonrası kalabalık gurup olaysız bir şekilde Bilecik Adliye sarayından ayrıldı.