Bilecik’in Bozüyük ilçesinde Hz, Mevlana, 741. vuslat yıl dönümünde düzenlenen Şeb-i Arus Gecesi’nde anıldı.

Bozüyük Belediyesi’nin katkıları ile Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından Şeb-i Arus Gecesi düzenlendi. Bir düğün salonunda gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Mevlana Derneği adına Ahmet Cansız tarafından bir konuşma yapıldı. Ahmet Cansız, konuşmasında derneğin çalışmalarından bahsetti. Cansız, "Bizler manevi değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. İşte Hz. Mevlana, Hz Şems ve Şeyh Edebali gibi müritlerimiz bizim manevi değerlerimizdir. Bu manevi değerlerimizi gençlerimize tanıtmak zorundayız. Eğer tanıtmaz isek birileri bizim adımıza yanlış tanıtıyorlar. Biz hakkı ile Hz. Mevlana’yı tanıtamazsak birileri bize yanlış tanıtıyor. Biz de Bozüyük Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği olarak bunu kendimize bir görev bildik ve Hz. Mevlana’yı sizlere daha iyi tanıtabilmek için araştırmacı yazar Nuri Köroğlu hocamızı sizlerle buluşturuyoruz" dedi.

Devamında Araştırmacı Yazar Nuri Köroğlu tarafından Hz. Mevlana’nın Hz. Şems ile tanışması ve onunla olan hayatından kesitler sundu. Nuri Köroğlu konuşmasında, "İslam dünyasının müstesna bir ferdi olan Mevlana Celalettin Rumi’nin ahirete vuslatının 741.’inci yıl dönümünde toplanmış bulunmaktayız. Mevlana hazretlerini anlayabilmek için Mevlana hazretlerinin nasıl kemale erdiğini, nasıl Allah’a vuslat olduğunu, nasıl Mevlana olduğunu bilmek gerekir. Aksi takdirde sadece sema ile acayip figürler ile bilmediğiniz bir tarz üzere kendine göre şiirler geliştirmiş bir şahsiyet olarak algılama yanılgısına düşeriz. Bundan dolayıdır ki Mevlana Hazretlerini anlayabilmek için Şemsi Tebriz-i Hazretlerini anlatmamız gerekir. Şemsi Tebriz-i Hazretlerini Allah’ın emirleriyle amel edip Hz. Muhammed’in (S.A.V) sünnetini ihya ederek Hak’ka vuslat bulmuş mürşit kamildir. Şems Tebriz-i Hazretleri ve Hz. Mevlana manevi bir terbiye içerisine giriyorlar. Günümüzde Hz. Mevlana’yı yanlış bir şekilde gerçekleri saptırarak anlatmaya çalışıyorlar. Şems Tebriz-i Hz. Mevlana’ya Peygamber ahlakını öğretmiştir. Mevlana Allah dostudur. Mevlam böyle güzel dostları anlamayı ve onlar gibi olmayı nasip eylesin. Küfrün ayyuka çıktığı şu günlerde Allah bizi Kur’andan ve sünneti seniyyesinden ayırmasın" dedi.

Konuşmasının ardından Köroğlu’na, Belediye Başkanı Fatih Bakıcı tarafından plaket takdim edildi. Son olarak Bozüyük Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nin semazen gösterisi ile program sona erdi.

Programa Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Avcıoğlu, İlçe Müftüsü Burhan Çakır, Ak Parti İlçe Başkanı Mesut Çetin, MHP İlçe Başkanı Mustafa Çetintaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.