Ülkede sıkça rastlanan iş kazalarına rağmen, özellikle binaların onlarca metre yukarısında çalışan bazı işçilerin hala güvenlik kemeri ve baret takmadan adeta cambazlık yaparak adeta ölüme meydan okurcasına çalışmaları dikkat çekiyor.

Bilecik kent merkezindeki bazı inşaatlarda işçilerin, kurulan iskelelerde tehlikeli bir şekilde çalışma yaptığını gözleniyor. İnşaatlarda çalışacak işçilerin öncelikle iş güvenliği eğitimlerinden geçirilmesi, akabinde de güvenlikle ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Seven, bu konunun önemine değindi. Yaşanabilecek kazalara karşı işçilerin yanı sıra birçok kuruma da görev düştüğünü belirten Seven, ”Beline emniyet kemeri takmadan çalışan işçiler, en küçük bir dalgınlık ya da olası bir kaza sonrası ölümle burun buruna geliyor. Düşme ve kayma tehlikesi olan ve üç metreden daha yüksek kısımlarda çalışırken muhakkak surette güvenlik kemerini beline takmaları ve halatı sağlam bir yere geçirdikten sonra kancayı takarak çalışmaları gerekiyor" dedi.

İnşaat sektöründeki iş kazalarının yüzde 90’ının tedbirsizlikten kaynaklandığını söyleyen Seven, "Çalışan işçilerin hiçbir iş güvenlik önlemi almadan cambaz gibi çalışmaları, yaşanan iş kazalarından ders alınmadığını bir kez daha gözler önüne seriyor. İnşaatın çevresinde işçilerin orada çalıştıklarını ayırt eden iş elbisesi, kafalarında baret ve düşmelerini önleyecek halat bulunmadığı görülüyor. Baret, emniyet kemeri gibi kişisel koruyucular inşaat ta yoksa işçiler çalıştırılmamalı. İşveren inşaatlarda emniyet kemeri, koruma başlığı baret, gerekli yerlerde kulanılması için emniyet kemeri bulundurmak zorundadır. İşçilerde bunları kullanmakta yükümlüdür. Yetkilileri bu konu üzerinde ciddi bir şekilde duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.