Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca "Yeşil Bina" yönetmeliği yayımladığını belirterek, "Teknolojik ve yeşil bir bina hem daha çok tercih sebebi olacak, hem inşaat sektörüne yeni bir ivme kazandıracak, hem de üretici hak ettiği değeri alacaktır" dedi.

Yönetmelik hakkında açıklamaya yapan Akat, yayımlanan yönetmelikle beraber ülkede özgü marka değeri olan yeşil bina ve yerleşmeler olacağını ifade etti. Murat Akat, ülkede son dönemde enerji verimliliği ve çevre ile ilgili yatırımlar ve çalışmalarda çok fazla ilerleme kaydedildiğini, AB müzakerelerinde rahatlıkla Çevre başlığının açılabileceğini kaydetti. Dünya ülkelerine göre mevzuat ve uygulamada Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden bir eksiğimizin kalmadığını belirten Akat, "Çok yakın zamanda Kentsel Dönüşüm çalışmalarında da yeşil binalar için özel düzenlemeler yapılabilecek. Sürdürülebilir kalkınma adına artık her farkındalığın çok önemli. Yeşil binalar tüketicinin cebini korumakta, aynı zamanda Ülkemizin de milyonlarca lirasını korumaktadır. Enerji verimliliği alanında sağlayacağımız geri dönüşüm, ülkemiz için büyük bir atılım olacaktır. Bununla birlikte konut üreticilerinin de lehine bir durum söz konusu olacaktır. Normal bir bina yerine, teknolojik ve yeşil bir bina hem daha çok tercih sebebi olacak, hem inşaat sektörüne yeni bir ivme kazandıracak, hem de üretici hak ettiği değeri alacaktır. Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

"YEŞİL BİNA" YÖNETMELİĞİNİN DETAYLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2013-2014 yıllarında sektörle yaptığı çalıştaylar ve toplantılar sonucunda ülkemize özgü uluslararası alanda marka değeri olacak sürdürülebilir yeşil bina sertifika sistemlerinin geliştirilmesi gerekliliği vurgulandığını belirten Akat, “Tüm dünyada gönüllü olarak sürdürülebilir yeşil bina sertifika sistemi uygulandığı için Bakanlıkça hazırlanan ve yayınlanan yönetmelikle ise; kurulacak olan bağımsız daimi komite ile bu alanda faaliyet göstermek isteyen tüm belgelendirme sistemleri ve uzmanlarının temel kriterleri belirlenecek. Belgelendirme kuruluşu olmak isteyen kurum/kuruluşların özellikleri belirlenecek. Ülkemizdeki tüm sürdürülebilir yeşil bina ve yerleşmelerin bilgileri, uzmanların ve belgelendirme kuruluşlarının bilgileri oluşturulacak Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sistemi (UYBBS)’nde kayıt altına alınarak farkındalık oluşturulması planlandı. Yayımlanan “Sürdürülebilir Yeşil Bina ile Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” ülkemize özgü marka değeri olan çevre dostu binaların yaygınlaşması hedeflerinin sağlanabilmesi için ilk adım atılmış oldu” dedi.