ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünün yürüttüğü eDNA Projesi ile deniz, göl veya akarsulardaki canlılar tespit edilebilecek, istilacı balık türlerine karşı erken aşamada önlem alınabilecek.

Proje hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan AÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Evrimsel Genetik Laboratuvarı Direktörü Emre Keskin, Avrupa’da iki referans eDNA laboratuvarının bulunduğunu, bunlardan birinin Fransa’da ikincisinin de Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirtti. Keskin, laboratuvarlarında yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası 14 proje bulunduğunu ve eDNA projesinin İngiliz Kraliyet Akademisinden ödül aldığını ifade etti.

Kurdukları Evrimsel Genetik Laboratuvarında, Türkiye’ye özel bir eDNA kiti üretileceğini, böylece bu alanda yurt dışına bağımlılığın sona ereceğini anlatan Keskin, “eDNA kitini tamamladığımızda Avrupa’da ilk ve tek olacağız” dedi. Bu kapsamda Türkiye’de istilacı balık türlerini, web tabanlı izleme projesiyle belirleyeceklerini ifade eden Keskin, “İnternet yoluyla nerede, hangi gölde ne zaman hangi istilacı balık görüldü, bu bilgileri gerçek zamanlı harita üzerinden görüntüleriyle sunabilme imkanımız olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Emre Keskin, balık dışında omurgasız canlılar, bitkiler ve bakterilerin de moleküler teşhislerini gerçekleştirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Muhabir: Can Topaloğlu-Tuba Yılmaz