Cnc Neden Kullanılır?

Cnc, bilgisayar destekli nümerik kontrol olarak adlandırılır. İnsan gücü gerektiren işleri kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Amacı takım tezgahlarının bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesidir. Cnc torna tezgahları, Nc programları sayesinde iş parçalarını belirleyen ölçü ve ilerleme ile kısa zaman içerisinde seri üretim yapılmasını sağlar.

Cnc otomotiv, tarım ve makine sektörlerinde daha fazla kullanılır. İmalatta seri ve hatasız üretim için idealdir. Bilgisayar kontrol ünitesi ile teknik bilgiler kalıcı olarak cnc tezgahlarının hafızasında saklanabilir. İmalatın her bir aşamasında programa müdahale edilebilir ve değişiklikler yapılabilir.

Cnc Özellikleri Nelerdir?

Cnc makine programları hafızasında saklanabilir ve hiçbir şekilde silinmez. Defalarca kez kullanılabilir. Tezgahın enerjisi anlık olarak kesilse bile program verileri hiçbir şekilde kaybolmaz. Cnc tezgah programlarında değişiklik yapılabilir. Bir çok bilgisayar ve sistemleri ile iletişim kurabilir. İmalattan önce grafik olarak parçanın izlemesi yapılır. Belirli ölçü düzenlemeleri programın işletme esnasında makine tarafından yapılır.

Cnc Nasıl Kullanılır?

Cnc kullanmak için makinedeki takımları harekete geçirmek ya da parçayı işlemek için imalat programlarını kullanmak gerekir. Cnc makinelerinin G kodları ile kontrol ünitesi üzerinden servo eksenleri hareketi ile aynı hızda ve sıra ile yapılacağı iletilir.

Nc dosyası olarak kaydedilen işlemler tezgaha flaş bellek yardımıyla aktarılabilir. Cnc makine sisteminde bulunan ekran üzerinden kontroller yapılır ve onay verildikten sonra makine tarafından işlemler gerçekleştirilir. İmalat süresi program detayına göre değişiklik gösterir.

Cnc Kullanım Alanları

Her imalat yapılan yerlerde cnc kullanılır. Cnc tezgah kullanılan alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Otomotiv,
  • Havacılık ve savunma,
  • Enerji,
  • Mobilya,
  • Tüketim malları,
  • Yedek Parça.

Kaynakçılık ve talaşlı imalatta cnc makine kullanılır. Üretim yapan her bir sektör için ihtiyaçları karşılayan çok güzel bir teknolojidir. Reklamcılık sektöründe de kullanılır. Maket kalıp üretimlerinde ve tema parklar için tasarlanan mekanların üretiminde de yararlanılır.

Cnc Takım Tezgahlarının Avantajları

Ayarlama, manuel hareket, ölçü ve kontrol gibi nedenlerle oluşacak zaman kayıpları ortadan kalkmıştır. Böylelikle zaman tasarrufu sağlanmış olmaktadır. İmalatta insan faktörünün çok etkili olmaması nedeniyle seri imalat yapmak mümkündür. Tezgah operasyonları belirli hassasiyete sahiptir. Tezgahın çalışma hızı sürekli aynı şekilde devam etmektedir. İmalatta oluşabilecek her türlü kişisel hataların önüne geçilmiştir.

Pahalı elemanlardan yararlanılmadığı için daha hesaplıdır. Depolama açısından daha az yere ihtiyaç vardır. Parça imalatına geçiş daha hızlıdır. Parça üzerinden yapılacak her türlü değişiklik programın ilgili bölümünde seri bir şekilde yapılır. Cnc takım tezgahları ile yapılan imalat büyük bir esnekliğe sahiptir. Her türlü emek ve malzeme en aza indirgenmiştir.

Cnc Takım Tezgahlarının Dezavantajları

Cnc takım tezgahlarının avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Detaylı bir imalat planı gerekir ve hiçbir detayın atlanmaması önemlidir. Yüksek ücretlerden yatırım gerektirir ve tezgahın saatlik ücreti oldukça fazladır.

Konvansiyonel tezgahlar ile karşılaştırıldığı zaman daha titiz kullanım ister. Kesme hızları kaliteli ve yüksek kesicilerin kullanılması gerekir. Aksi taktirde istenilen performansı sergilemeyebilir. Periyodik bakımları ise uzman kişiler tarafından düzenli olarak yapılmalıdır.

Cnc Tezgahlarla Daha Hızlı Üretim Mümkün Mü?

Cnc makineleri imalat sektöründe son yıllarda en çok rağbet gören teknoloji haline gelmiştir. Cnc tezgahlar, üretim kalıplarını sorunsuz bir şekilde elde etmeyi sağlamıştır. Operatör hatalarını en az da indirilmesi, hızlı ve hatasız üretim yapmak açısından önemlidir.

Cnc makineleri her alanda kullanıldığı için müşterilerin beklentilerini büyük oranda karşılamaktadır. Cnc makinelerini iyi bir şekilde kullanıp, çizimini geliştirmek isteyen kişiler farklı programları kullanmayı öğrenebilirler.