Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim üyesi ve öğrencileri tarafından yapılan elektrikli otomobil "Diriliş" sponsor bekliyor.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Effiency Challenge yarışları kapsamında tasarlanan ve TÜBİTAK özel ödülünü alan elektrikli otomobil "Diriliş", maddi imkansızlıklardan ötürü geliştirilemiyor. Diğer örnekleri çok başarılı olan ve TÜBİTAK’tan destek alınarak yapılan elektrikli otomobilin çoğu gideri proje ekibi tarafından karşılandı. Önde gelen iş adamlarından sponsorluk desteği bekleyen "Diriliş" ekibi, bu destek sayesinde "Diriliş"i daha da özellikli hale getireceklerini belirtti. "Diriliş"i daha da geliştirecekleri bir proje yapan proje ekibi, bu sayede ekstra özelliklere sahip, yüksek performanslı bir elektrikli araç yapacaklarını belirttiler.

Yıldızlı: "Samsunlu sanayicilerden destek bekliyoruz"

Diriliş için Samsun’dan destek beklediklerini belirten Yeşilyurt Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, "İki yıl TÜBİTAK’ın Effiency Challenge yarışmasına katıldık. Biz Samsun olarak bu yarışmalara katılıyoruz. Bu yıl da bu yarışmalara katılmak istiyoruz. Ancak iki yıldır sponsor konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda Samsun’daki bilincin yükselmesini istiyoruz. Aracın parçalarında arıza çıkınca yenilemekte zorlanıyoruz. Bunun için Samsunlu sanayicilerden destek bekliyoruz" dedi.

İnanç: "Yerli motor çalışmamız var"

Büyük oranda yerli bir elektrikli araç yapmayı planladıklarını vurgulayan OMÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnanç, "Yüzde 90 oranında yerli parçalardan oluşan bir elektrikli otomobil yapmak istiyoruz. Motorla ilgili yerli motor çalışmamız var. Fakat bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Devletimizin yerli elektrikli araç girişiminin içinde olmak istiyoruz. Samsun Valimizin elektrikli otomobilin Samsun’da yapılmasına yönelik açıklamaları var. Valimiz de bu konuda duyarlı. Yeterli destek sağlanırsa aracımızı daha da geliştirebiliriz" diye konuştu.

Projede görev alan OMÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi Adnan Kalaycı da, "Gerekli imkanlar sağlanırsa öğrenciler olarak daha iyi araçlar yaparak kendimizi geliştirmek ve ülkemize katma değer sağlamak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Kalaycı: "Gençlere destek verilirse daha da iyisini yapabilirler"

Projeye maddi ve manevi destek olan sanayi esnafı mekanik ustası Hasan Kalaycı ise, "Biz de destek verdik gençler bunu yaptı. Eğer gençlere destek verilirse daha da iyisini yapabilirler. Biz de kendimize göre destek veriyoruz ama maddi gücü fazla olan insanlarımız buna sahip çıkmalı" şeklinde konuştu.