İnternet sitesi hazırlamak istediğiniz zaman sitenizi host edebileceğiniz bir alana ve siteniz için özel bir alan adına ihtiyacınız olur. Bu iki ayrıntı sizin dijital adresiniz olur. İnsanlar internet üzerinde sizi bulabilmek için domain adresinizi kullanırlar. Fakat domain seçimi ise dikkat gerektiren özel bir konudur.

Alan adı seçimi yaparken karşınıza sonsuz seçenekler çıkıyor olabilir. Bunlar arasından seçim yapabileceğiniz farklı isimler olduğu gibi, dijital adresinizin olası uzantıları da vardır. İyi bir alan adı seçmeniz projenizin geleceği açısından son derece önemlidir. Doğru alan adı seçimlerini yaptığınız zaman ürün ve hizmetlerinizi ya da size özel kişisel sayfalarınızı geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz.

Anahtar Kelime Odaklı Alan Adı Seçilmeli mi?

İnternet sitenizin arama motoru optimizasyonunu yapmaya başlamadan önce alan adıyla ilgili de bazı detaylara denk gelebilirsiniz. Bazıları için anahtar kelime odaklı URL’ler önemliyken kimileri için bu durum hiç önemli olmayabilir. Fakat Google’ın getirdiği son güncellemelerden sonra anahtar kelimeye dayalı olan alan adlarını seçme zorunluluğunuz ortadan kalkmış durumdadır.

Google artık hak etmediği halde bazı illegal yöntemler ile üst sıralara çıkan siteleri daha da geriye atacak noktadadır. Anahtar kelimeye dayalı olan alan adlarının Google tarafından cezalandırılacağı anlamının bu noktada çıkarılmaması gerekir. Fakat SEO değeri açısından anahtar kelime odaklı olan alan adlarının herhangi bir değeri kalmamıştır.

Markalaştırılabilir İsimler

Google markalara yüksek bir değer verir. Bir marka olarak öne çıkabilecek isme sahip olmanız uzun vadeli planlarda işinize yarar. Arama motoru sonuç sayfalarında üst kısımlarda yer alabilmek için bir URL adresinden daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Ancak ilgi çekici bir isme sahip olmanız sizin ve markanızın tanınmasında pozitif bir etkiye yol açar.

Kısa ve Akılda Kalıcı

İnternet üzerinde kısa ve akılda kalıcı isimler seçtiğiniz zaman insanların sizleri hatırlayabilmesini sağlayabilirsiniz. Seçeceğiniz kısa ve akılda kalıcı ismin aynı zamanda konseptinizi de yansıtması gerekir. Bu sayede içeriğiniz hakkında kullanıcılara ipuçları vermiş olursunuz.

Arama motorları özgünlüğe de büyük bir değer verir. Bu sebeple, marka veya blog üründeki URL adreslerinizin özgünlüğü de önemlidir. Olaylara özgünlük çevresinden bakacak iyi bir domain adresi elde edebilirsiniz.

Noktalama İşaretleri

Özgün ve akılda kalıcı olmak için tercih edebileceğiniz isimler farklı kişiler tarafından alınmış olabilir. Bu durumlarda noktalama işaretleri ve özellikle tire (-) işareti kullanarak benzer bir domain almak istiyor olabilirsiniz. Ancak içerisinde bu işareti barındıran domain adreslerinin akılda kalıcı olmadığını unutmamalısınız.

Tire kullanmanız aynı zamanda özgünlüğünüz açısından da büyük bir dezavantaj yaratır. İsminizi hatırlayan kişiler olduğu zaman genellikle tire koymayı unutarak sitenizi ziyaret etmek isteyecektir. Bu sebeple, tire kullanımından mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Domain Fiyatları

Domain seçeceğiniz zaman birçok farklı uzantı ile karşılaşabilirsiniz. Uzantılar ve domain çeşitleri arasında değişken fiyatlar karşınıza çıkacaktır. Alan adı tercihinizi yapacağınız zaman fiyat noktasına da dikkat etmelisiniz. Ancak seçim yaparken sadece fiyatları göz önünde bulundurup işin güvenlik ve hizmet kalitesi kısmını arka plana atarsanız ilerleyen süreçlerde büyük problemler yaşamaya başlayabilirsiniz.

Bu noktada güvenilir bir firma arıyorsanız Limon Host’u da tercih edebilirsiniz. 3,99$ fiyatı ile öne çıkan ve uygun fiyatlı domain (alan adı) kayıt imkanı sunan firma farklı uzantılara sahip domain seçeneklerini sizlere sunar. Özel projeleriniz için ya da şirketiniz için iyi bir alan adına ihtiyaç duyuyorsanız sizler de Limon Host’un alan adı seçeneklerine göz atabilirsiniz.