Savunma sanayi şirketi METEKSAN, ‘insan ve hayvanı tespit ve teşhis eden’ çevre gözetleme radarı ‘Retinar PTR’yi tanıttı. Retinar PTR, 4 kilometreye kadar insan ve hayvanı tespit edebilirken 10 kilometreden ise araçları tespit edebiliyor.

Retinar PTR orta menzilli radar sisteminin tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan METEKSAN Genel Müdürü Selim Murat Erciyes, Retinar PTR’nin tamamen METEKSAN Savunmanın yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaçlara yönelik olarak kendi yaptığı bir girişim olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin bir devlet politikası olarak 2023 hedeflerine ilerlerken Savunma Sanayii’ne biçtiği rol ve bu rol dolayısıyla sektörün üzerine aldığı görevle ilgilidir. 25 milyar dolar gibi bir ihracat hedefinde savunma, havacılık ve güvenlik sektörü de bir hedef almıştır. Bu hedefin içinde de biz de kendimize bazı görevler biçtik. Özel sektör kavramı içinde hızlı hareket edebilmek ve iddialı olmak özel sektör karakterinin en belirgin özelliğidir. Önemli miktarda yatırım yapılmıştır.”

METEKSAN Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Kerem Alparslan ise, Retinar PTR’nin çevre gözetleme radarı olduğunu belirterek özelliklerini ise şöyle ifade etti:

“Konuşlandığı bir noktanın etrafında 360 derece ya da seçtiğiniz bir bölgede radar taraması yaparak bir güvenlik bölgesi oluşturur. Koruduğu bölge içerisindeki küçük hareketlikleri tespit eder, bu hedefleri takibe alır ve seçilen hedefleri detaylı incelemek üzere analiz yapar. Bu sayede insan ve hayvan teşhisi ve tespiti dahil çok ciddi doneler sunar. Retinar PTR’nin kullanım alanları elbette karakol, sınır, kıyı ve kritik tesislerin güvenliği gibi yerlerde kullanılabilecek bir sistem. Retinar PTR’nin tasarımı küçük, kompakt ve taşınabilir olarak yapıldı. Taktik saha kullanımı için son derece uygun bir üründür.”

Retinar PTR’nin taşınabilir olmasına çok önem verdiklerinin altını çizen Alparslan, “İki personel sayesinde rahatlıkla taşınıyor. Bunun yanında kullanım kavramının rahat olmasına önem verdik. Sağlamlaştırılmış bir dizüstü bilgisayar ile kontrol ediyorsunuz. Kullanıcı arayüzü son derece rahat kullanılır. Uzman bir radar operatörü olmanıza gerek kalmıyor. Tablet ve akıllı telefonlarınızdan da kontrol edebilirsiniz. Bunların dışında da en önemli fark yarattığımız yerlerden bir tanesi şudur; İnsan, hayvan gibi özneleri teşhis ve tespit etmeye yönelik çok ciddi algoritmalar içermektedir. Radar prensibiyle insan tespit etmek bilimsel literatürde son yıllarda üzerinde sıkça uğraşılan bir konudur. Bizde METEKSAN Savunmada bu alanda çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu üründe onun bir meyvasıdır. Sonuçta söyleyebilirim ki Retinar PTR, insan tespit eden, insanı teşhis eden, insanı hayvandan ayırt eden üstün nitelikli bir radardır” ifadelerini kullandı.

Radar sisteminin tamamen METEKSAN mühendisleri tarafından milli olarak geliştirildiğine dikkat çeken Alparslan, “Donanımı, yazılımları, algoritmaları tamamen milli ve özgündür. Sayısal tabanlı bir mimariye sahiptir. Hem sayısal hem milli olması sayesinde değişik kullanım amaçlarına göre uyarlanabilir. Üretiminde dışa bağımlılık sıfırdır. Radarın menzili enstrümantal olarak bilhassa menzilini 12 kilometreye set ettik. 10 kilometreden rahatlıkla araçları tespit edebiliyor. 4 kilometreye kadar insan, hayvan gibi özneleri tespit edebiliyor, teşhis edebiliyor. Radarın çok düşük bir çıkış gücü var. Cep telefonlarından daha az emisyon yapıyor. Radar dünyasında radarın algılanması istenmez. Hem frekans bandının yüksek oluşu hem de düşük çıkış gücünden dolayı tespit edilmesi zor bir radardır. Güç tüketiminin çok az olmasına önem verdik. Radarın 2 tane pil kartuşuyla 8 saat normal bir operasyon yapabiliyorsunuz. Pilleri arttırır veya şebekeden beslerseniz sınırsız kullanım sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

Üretim ve Ar-Ge aşamasında ki harcanan bütçe hakkında ise Alparslan şu bilgileri verdi:

“Harcadığımız bütçeyi tam olarak sınırlarını çizip söylemem çok zor. 2006-2007 yılından beri süregelen eforların tohumlarını ekme bilincidir. Çok net olarak bir bütçeden bahsetmem mümkün değildir.”