Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Halkla İlişkiler Sorumlusu Ahmet Tuğrul Aydın, Balıkesir Polis Meslek Yüksekokulu’nda okuyan polis adaylarına internet semineri verdi. Aydın, internette birçok ücretsiz programın kişisel dataları toplayıp pazarlayarak para kazandığını söyledi.

Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu’nda Bilinçli İnternet Kullanımı konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşmacı olarak katılan Güney Marmara Kalkınma Ajansı Halkla İlişkiler Sorumlusu Ahmet Tuğrul Aydın, öğrencilere internet ve bilişim teknolojileri hakkında çarpıcı bilgiler verdi. İnternetin tarihçesi ve nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgiler veren Tuğrul Aydın, “İnterneti bilgisayarların keşfinden ayrı tutamayız. İnsanoğlu hesap yapabilen makinelerden başlayarak bilgisayar teknolojisinin kısa sürede gelişimine şahit oldu. İnternet hayatımıza çok da uzun olmayacak bir geçmişte girdi, hızla gelişti ve neredeyse her şeyi kapsadı. İlk kullanılan internet mantığı ile günümüzde kullandığımız internet arasında büyük farklılıklar var. Günümüzde artık web 3.0 dediğimiz akıllı web ve web 4.0 dediğimiz mantıksal web teknolojilerine doğru gidiyoruz. Bu ne demek? Artık internet, kullanıcıların deneyimlerinden mantıksal sonuçlar çıkartabilecek ve ona göre aksiyon alabilecek hale geldi" dedi.

"İNTERNETTE HİÇ BİR ŞEY BEDAVA DEĞİLDİR"

İnternetin günümüzde bizi tamamen kuşattığını söyleyen Aydın, “Özellikle sosyal medya ile bilgilerimizi gönüllü olarak paylaşıyoruz. Sosyal medya bu bilgilerimizi dijital pazarlama faaliyetlerinde kullanmak üzere üçüncü firmaların hizmetine sunuyor. Böylece aslında ücretsiz sandığımız birçok uygulama, bizimle ilgili dataları toplayıp pazarlayarak para kazanıyor. Bunun farkında olmak ve sosyal ağları ona göre kullanmak gerekiyor” dedi.

İnternet teknolojilerinden korkarak hem devlet hem de toplum olarak bir yere varılamayacağını söyleyen Aydın, “Engel veya yasak koymanın imkansız olduğu belki de tek alan internet. Bu yüzden korkmak yerine bilinçli kullanmak, engellemek yerine eğitmek gerekiyor. Bu yüzden internet sizi değil, siz interneti kullanın” şeklinde konuştu.

Son dönemde internet dolandırıcılıklarından misaller veren Tuğrul Aydın, son dönemde internet dolandırıcılarının ferdi kullanıcıları hedef aldığını söyledi. Aydın, “İnternet dolandırıcılarının en büyük kozu sizlerin dalgınlığı ve dikkatsizliği. Bankaların internet sitelerini kopyalayarak ya da kişisel bilgilerinizi toplayarak size ulaşıyorlar ve dikkatsizliğinizden, hatta bilgisizliğinizden yararlanıyorlar. Özellikle AVM’lerde, kafelerde ya da otellerdeki şifresiz internet kullanımına dikkat edin. Korsanlar sahte wi-fi erişim noktaları oluşturarak sizin buradan internette girmenizi beklerler ve siz internete girdiğinizde bütün bilgilerinizi kopyalayabilirler. Bu yüzden her bulduğunuz şifresiz wi-fi internet bağlantılarını asla kullanmayın” diyerek uyardı.

Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin ilgiyle takip ettiği konferansın sonunda Tuğrul Aydın’a Emniyet Amiri Beytullah Ekerbiçer günün anısına bir hediye verdi. Konferansın organize edilmesini sağlayan Polis MYO Psikologu Papatya Çetinalp Şahin, bu tür konferanslarla öğrencileri hayata hazırladıklarını, bu ve benzeri konularda konferansların yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.