İçişleri Bakanlığı’nın vatandaş odaklı hizmet dönüşümü projelerinden biri olan Türkiye’nin Dijital Değeri sloganı ile yola çıkan Mekânsal Kayıt Sistemi Projesi (MAKS) tanıtım toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı programda tanıtıldı. İzmir Valiliği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya sisteme kayıtlı olan 39 ilin vali, vali vekili, vali yardımcıları, belediye başkanları düzeyinde katılım gerçekleşti.

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun MAKS projesinin ülkemizin vizyon projelerinden biri olduğunu söyledi. Bakan Soylu Türkiye’nin teknolojik gelişimi ve değişimi ile yerli ve milli teknolojiye geldiği noktayı anlattı ve Bakanlık olarak özellikle dijital altyapılar konusunda önemli projeler yürüttüklerini belirtti. Türkiye’nin teknolojik alanda geldiği noktada, teknoparklarının sayısını arttırma peşinde koşan, Ar-Ge harcamalarını arttıran, milli savunma sanayinde dışa bağımlılık oranını yüzde 80'lerden yüzde 32'ye çeken, 2002'de yok mesabesinde olan savunma sanayi ihracatını 2,2 milyar dolar seviyesine getiren, kendi tasarım tüfeğini, helikopterini üreten, dışarıya satan, yazılım sektöründe önemli başarılara imza atan durumda olduğunu vurguladı.

Verimlilik ve hizmet kalitesini arttırma adına dijital altyapıları olabildiğince birbiriyle entegre ederek, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, Göç Genel Müdürlüğü, Nüfus Genel Müdürlüğü, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü gibi bakanlık birimleri arasında veri paylaşımını sağladıklarına dikkati çeken Bakan Süleyman Soylu, "Özellikle jandarma ve emniyet teşkilatımız arasında 14 Mart 2018 tarihinde imzaladığımız bir protokolle parmak izi sorgu sistemlerinin karşılıklı olarak paylaşıma açılması projesine değinmek isterim. Her iki kurumun da parmak izi sorgu sistemlerini ve takip ettikleri olay bilgilerini karşılıklı sorgulamaya açtık ve bunun neticesinde bugüne kadar 15 bin 587 olay çözüme kavuştu ve 15 bin 448 şüpheliye ulaşıldı. Mesela 2011'de Hakkâri Çukurca'da bir binbaşı ve 8 erimizin şehit edilmesi olayının failleri bu sayede yakalandı. Keza Gümüşhane Kürtün'de Karadeniz bölgesine sızmaya çalışırken etkisiz hale getirilen bir teröristten alınan veriler de yine bu paylaşım protokolümüz sayesinde 9 faili meçhul terör olayının aydınlatılmasını sağladı." diye konuştu.

Bakanlığın dijital alanda yapılan çalışmalarını anlatan Bakan Soylu, kurdukları dijital altyapıyla talep ve şikâyetleri, onlara verilen cevapları veri tabanına eklediklerini, bunları modern yöntemlerle ve yapay zeka uygulamalarıyla analiz ettiklerini, buradan çıkan sonuçlardan bakanlık faaliyetlerinde, politikalarında istifade ettiklerini dile getirdi.

Verdikleri tüm hizmetlerde artık dijital memnuniyet anketleri gerçekleştireceklerini belirten Bakan Soylu, “ Böylece hem hizmetlerin kalite ve verimliliğinin, hem de memnuniyetin ölçüyoruz” dedi.

“KADES MOBİL UYGULAMASI”

Konuşmasında kadına yönelik şiddet olaylarına acil müdahaleyi sağlayan "Kades" adlı mobil uygulama hakkında bilgi veren Bakan Soylu, 182 bin 795 bin kişinin uygulamayı indirdiğini belirtti. Bu uygulamayı çeşitli platformlarda anlatmaya çalıştıklarının altını çizen Bakan Soylu, “Kırıkkale'deki kadın cinayetine kadar uygulamayı indiren kişi sayısının 25 bin seviyesinde olduğunu, sayının olaydan sonra arttı. Aldığımız ihbar sayısı 10 bin 309. Asıllı ihbar sayısı, yani gerçekten bir tehlike olan ve arkadaşlarımızın Kades sayesinde müdahale ettiği ihbar sayısı 5 bin 282'dir." dedi.

Mekânsal Adres Kayıt Sistemi'nin çok büyük, kapsamı geniş, daha da genişlemeye müsait, kamu yönetiminde pek çok alana hizmet sunabilecek, "vizyon proje" olarak tarif edebilecek önemli bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, "En temel tarifiyle, elimizde kişilere bağlı veri olarak bulunan adres bilgilerinin, coğrafi bilgi sistemleri ile mekanlara giydirilmesi, koordinatlarla tanımlanmış yapılara ait farklı veri setleri oluşturulması ve bu bilgilerin analiz yapmak üzere işlenebilmesi, ilgili kurumlarla paylaşılabilir hale getirilmesidir. ASELSAN ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve bana göre bilginin iki boyutlu halden üç boyutlu hale geçtiği MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde, 17 milyon adres, yaklaşık 8,3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirilmiştir. 2015 sonunda ASELSAN'la aramızda imzalanan projenin maddi büyüklüğü 440 milyon liradır. 2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44,5'ine, yüzölçümü bakımında da yüzde 35'ine ulaşmayı hedefliyoruz. Projenin tamamlanması da inşallah 2020 yılının sonunda gerçekleşecektir. Bu projeden beklentilerimiz, kamu hizmetlerindeki verimlilik artışımız, hizmetleri ve yatırımları planlarken daha doğru analizler yapabilme imkânına kavuşmamız, afet, yangın ve diğer acil durumlarda, asayiş olaylarında müdahale sürelerinin kısalması ve devletin herhangi bir konuda politika belirlerken, sahadaki fotoğrafı daha detaylı, daha sağlıklı görebilmesi, haliyle daha sağlıklı, doğru karar verebilmesidir." diye konuştu.

Afetlere karşı alınacak tedbirlerin planlamasından, uyuşturucu ile mücadele önlemlerine, yangınlara müdahaleden sosyal projelerin planlanmasına kadar pek çok konuda MAKS projesinin, kamu görevlilerinin en önemli rehberi olacağını söyleyen Bakan Soylu, "Bu projeden hem vatandaşımıza hem de devlet bütçesine yansıyacak ciddi anlamda para ve zaman tasarrufu bekliyoruz. MAKS projesi ayrıca coğrafyamızda yaşanan göç konusundaki adımlarımızda bize yardımcı olacağı gibi bilhassa düzensiz göçle mücadelede de önemli katkılar sunacaktır. Suç ve suçluyla mücadelede koordinasyonun arttırılması, sosyal politikalarda yerel düzeye inebilmenin kolaylaştırılması, imar ve mimari estetik açısından yerleşim yerlerinin planlanmasında kolaylık sağlaması, kent ve kentleşme ile ilgili projelere yerel ve bölgesel açıdan katkı sunması, bu projeden beklediğimiz diğer çıktılardır. MAKS projesi beklentilerimizin yüksek olduğu ve bu güzel ülkeyi modern, gelişmiş ülkeler potasına biraz daha yaklaştıracak, hemen her vatandaşımıza dokunacak bir projedir. " ifadelerini kıllandı.

Toplantıda ayrıca İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Engin Sarıibrahim, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr.Haluk Görgün ve Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Soylu, konuşmacılara, sisteme kayıtlı olan ve toplantıya katılan illerin valilerine plaket takdim etti. Çekilen aile fotoğrafı ile program son buldu.

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya ilimiz Valisi Fahri Meral, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Ali Yener Terlemez katıldı.