Kasım ayının en özel günlerinden biri olan Öğretmenler Günü’nü geçen hafta Pazar günü kutladık. Öğrenciler, öğretmenlerine ‘’çam sakızı çoban armağanı’’ hediyeler alarak minnet duygularını göstermeye çalışmışlardır. Peki; bu özel günün nasıl ortaya çıktığı hakkında bilginiz var mı? Buyrun;

Pek çok ülkede UNESCO’nun önerisi ile Öğretmenler Günü 1994 senesinden beridir 5 Ekim tarihinde (UNESCO’nun bu tarihi önermesinin sebebi; Öğretmenlerin haklarına ve yükümlülüklerine kapsamlı şekilde yer veren ‘’Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler Arası Özel Konferans’’ tarihi olduğu için) kutlanmaktadır.  Bizim ülkemizde ise bu özel gün UNESCO’nun önerisinden çok daha önceye dayanmaktadır. Yani UNESCO’nun önerisinden tam 13 yıl önce ülkemizde öğretmenler günü kutlanmaktaydı.

Ülkemizde ilk defa Öğretmenler Günü 1981 yılında kutlanmıştır. Atatürk’ün doğumun 100.yılında bu tarihin kabul edilmesinin sebebi; Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Millet Mektepleri’nin Başöğretmenlik Görevi’ni kabul ettiği tarih 24 Kasım 1928’dir. Atatürk eğitime çok önem vermektedir. Bunun için 1928 yılında Arap alfabesini kaldırarak bugün kullandığımız alfabeyi yerine getirmiştir. Bu alfabe ile birlikte okuma-yazma oranı arttırılmak amacı ile Millet Mektepleri adı altında okullar açıldı ve Atatürk bizzat kara tahtanın başına geçmiştir. Böylece okuma-yazma çalışmaları başlamıştır. 11 Kasım 1928 günü Bakanlar Kurulu’nun almış aldığı bir karar ile Atatük’e Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanı verilmiştir. Atatürk bu unvanı 24 Kasım’da kabul etmiştir. Öğretmenler Günü kutlamaları 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmenliği çerçevesinde etkinlikler gerçekleştirilmeye başlandı.

Bizim gibi bu özel günü farklı tarihlerde kutlayan ülkelerde vardır. Dünyada bu özel günü kutlayan en az 10 tane farklı tarih bulunmaktadır. Mesela 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) 28 Şubat tarihinde Öğretmenler Günü’nü kutlamaktadırlar. İran’da 2 Mayıs’ta, Çek Cumhuriyeti’nde 28 Matta’ta, Malezya’da 16 Mayıs’ta, Avustralya’da ise Ekim ayının son Cuma gününe denk gelecek şekilde kutlanmaktadır. Ayrıca bu özel gün bazı ülkelerde resmi tatil olarak görülürken bizim ülkemizde resmi tatil kapsamında değildir.

Öğretmenlik, sadece okula gelip öğrencilere Milli Eğitim’in belirlediği konuları anlatmak değildir. Öğretmenlik eğitici olduğu kadar öğreticidir de. Öğretmen olmak aynı zamanda anne baba olmaktır. Öğretmen öğrencisini evladı gibi görüp; öğrencinin problemleri ile ilgilenip onlara rehber olmaya çalışırken ayrıca; onların mutluluklarını da paylaşır.

Her sene olduğu gibi bu sene de 24 Kasım kutlamaları ülkemizin her ilinde kutlandı. Karaman’da da ilk önce saat 9.30’da Öğretmenevi’nin önünde toplanarak kortej halinde Atatürk Anıtı’na İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelengi konulmuştur. Öğretmenler Günü Kutlama Programı Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonunda gerçekleştirildi. Kutlama töreninde İstiklal Marşı, açılış konuşması, protokol konuşmaları, adaylığı kalkmış öğretmenlerin yemin töreni, emekli öğretmenler adına konuşma ve onlara şeref belgeleri, Güzel Sanatlar Lisesi’nin korusu ile birlikte kapanış yapılmıştır. Törene bir çok okul müdürleri ve öğretmenler iştirak etmişlerdir.

Yazımı Atatürk’ün bir sözü ile noktalamak istiyorum. ‘’Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmenlerdir’’ Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.