Üretici ve satıcı arasındaki dengenin kurulmasını isteyen Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, geçen yıl kilogramı 60 kuruş olan arpanın, bu yıl hasılat zamanıyla birlikte 1 lira 10 kuruşa yükseldiğini söyledi.

Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, arpa, yem ve saman fiyatlarında yaşanan fiyat artışıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde kilogram fiyatı 60 kuruş olan arpanın bu yıl kilogram fiyatının 1 lira 10 kuruşa yükseldiğine dikkat çeken," Hem de hasılat zamanında bu fiyata satılıyor. Biz üreticiler olarak çok korkuyoruz, endişeliyiz. Eğer hasılat zamanlarında arpa 1 lira 10 kuruştan satılıyor ise, beyaz samanın kilogramı 50 kuruş, ot samanın kilogramı 80 kuruş, yonca samanın kilogramı 80 kuruş ise üreticilerin korkusu bu fiyatların yükselmesidir” dedi.

Geçen yıl ilkbahar ve kış ayında beklentinin üstünde bir mevsim yaşandığını ve meralarda istenilen verimin elde edilmediğini de anımsatan Kaysadu,“Bu yıl yağmur mevsiminde yağmadı. İlkbaharda yağdı ama bizim için bir faydası olmadı. Kış mevsimi beklediğimizden soğuk geçince meraya da bir faydası olmadı. Bundan sonraki kışlarda bu zorluklar yaşanırsa, samanlardaki artış vahim duruma gelecektir. O yüzden et artışında olan yükseliş normaldir. Geçtiğimiz yıl bir iki kıpırdama yaşandı millet kıyameti kopardı. Üretici kuzu etini 30 TL’den kesiyor ama marketlerde 40 TL’den satılıyor. Batı’da ise vitrinlerde 60 TL’ye yakın fiyatlar asılıyor. Bu artıştaki suç bizim değildir. Devletimiz, üretici ve satıcı arasındaki dengeyi kurmalıdır, aksi takdirde bu fiyatlar da artış olacaktır”ifadelerinde bulundu.