BİR İSTANBUL GÜZELİ: AĞVA

Can gezikolikler, sevgili dostlar hepinize kucak dolusu selamlar. Çalışmalarımızı;

İnternet sitemiz; https://www.muratakseyahat.com/

Facebook grubumuz; https://www.facebook.com/groups/1379770878706637/

Facebook sayfamız; https://www.facebook.com/muratak2288/ ve

Youtube kanalımıza;

https://www.youtube.com/c/DRMURATAKSEYAHATYAZARIREHBER 

abone olarak takip edebilirsiniz.

Yemyeşil ormanların masmavi Karadeniz ile buluşma anı. Ağva, bir İstanbul güzeli edasıyla büyükşehirlerin karmaşasından, trafik yoğunluğundan, gündelik yaşamın stresinden boğulan misafirlerini dinginleştirici ve ruhları tazelendirici güzelliğiyle karşılamaya çoktan hazır.

ŞİLE’YE BAĞLI BİR MAHALLE

Daha önce bir kasaba olan Ağva, son yapılan yasal düzenlemelerden sonra İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olan Şile’ye mahalle olarak bağlanmış. Latincede iki dere arasına kurulmuş köy ve su anlamına gelen Ağva, İstanbul’un kuzeyinde Karadeniz kıyısında bulunuyor. Kış döneminde nüfusu yaklaşık 3.000 civarında olan Ağva, yaz aylarında 10.000’i aşan rakamlara ulaşıyor.

GÖKSU VE YEŞİLÇAY DERELERİNİN ARASINDA

Ağva iki dere arasında kurulmuş. Bunlar Göksu ve Yeşilçay dereleri. Yeşilçay, adını her iki tarafındaki yemyeşil bitki örtüsünün suya yansıması nedeniyle almış.       Göksu Çayı’nın da kıyıları yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı ve bazı bölümleri çok sık sazlıklar nedeniyle geçit vermemektedir. Denize dökülen ağzının çok geniş bir kumsala açıldığı Göksu Deresi’nin etrafında çok sayıda konaklama tesisi ve restoran mevcut. Bu iki dere de Ağva’dan geçip Karadeniz’e dökülüyor. Tekne, kano ve deniz bisikleti gezintilerinin doyumsuz olduğu bu iki derede balıkçılık da oldukça revaçta. Aynı zamanda dere kenarlarında yürüyüş yapmak da ayrı bir keyif.

AĞVA BİR TÜRKMEN KASABASI

Ağva’ya, 14. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı döneminde Karaman, Konya ve Balıkesir eşrafından getirilen Türkmen boyları yerleştirilmiş. Günümüzde Ağva’da yaşayan yerli vatandaşlarımızın çoğunun kökenini de bu nedenle Türkmen boyları oluşturuyor.

YAKLAŞIK 5 KMLİK BİR KUMSAL

Ağva, yaklaşık 5 km. uzunluğunda bir kumsala sahip. Fakat yoğun dalga sirkülasyonu nedeniyle denize girerken oldukça dikkatli olunması gerekiyor.

TARİH DE YANINDA HEDİYESİ

Ağva’nın yerleşim tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ağva’nın çevresindeki birçok köyde tarihe ışık tutacak eserlere rastlamak mümkün. Kalemköy’de Romalılardan kalma kilise kalıntıları, Ağva’ya yaklaşık 12 km. mesafedeki Hacılı köyünde Gürlek mağarası ve doğa tutkunları için Hacılı şelaleleri, Hisartepe’de yer alan kale kalıntısı, Sungurlu Mahallesi’nde bulunan dağ değirmeni bunlar arasında sayılabilir.

AĞVA KANDIRA YOLU ÜLKEMİZİN EN GÜZEL AĞAÇ TÜNELLERİNDEN BİRİ

Safranbolu - Bartın yoluna nispet yaparcasına Ağva - Kandıra yolu da ülkemizin en güzel ağaç tünellerinden birine sahip. Doyumsuz bir yolculuğun keyfini sürebileceğiniz Ağva - Kandıra yolu size sayısız fotoğraf çekme ve manzara keyfi imkanı da sunacak.

ONBİR GÖLLER VADİSİ, SAKLI GÖL, KİLİMLİ VE KADIRGA KOYLARI VE GELİN KAYASINI DA UNUTMAYIN

Ağva’nın çevresi, birbirinden etkileyici ve çekici birçok güzellikle çevrilmiş durumda. Kilimli ve Kadırga koylarına, Kandıra yolundan ayrılarak 10 – 15 dakika içerisinde ulaşmak mümkün. Onbir Göller Vadisi olarak bilinen Hacılı Bölgesi’nden geçen Göksu Nehri’nin kolu olan Değirmençayırı’nın aktığı kanyonda Hacılı Şelaleleri olarak isimlendirilen 11 adet şelale, göl ve Gürlek Mağarası mutlaka görülmeli. Gürlek Mağarası, Hıristiyanlığın Anadolu’da yayılmaya başladığı dönemlerde Bizans İmparatorluğu tarafından ele geçirilen misyonerlerin tutsak edildiği mekan olarak kullanılmış. Mağarada bulunan insan kemikleri de bu tezi doğrular nitelikte gözüküyor.

ÖZELLİKLE İSTANBULLULARIN HUZUR BULDUĞU KAÇAMAK ADRESİ

İstanbul’a yaklaşık 100 km. mesafede bulunan Ağva’ya Ümraniye – Şile hattından Kabakoz – İmrenli – Akçakese – Kurfallı güzergahını izleyerek büyük bir bölümü otoban olan yoldan yaklaşık 1,5 saatte kolaylıkla ulaşmak mümkün. Ağva, ulaşımdaki bu özelliğini fazlasıyla değerlendiriyor. Yaz - kış metropolün yoğunluğundan, kalabalığından, stresinden bunalan İstanbullular hafta sonu dahi olsa bu şirin ve bir o kadar güzel kasabaya akın etmekteler. Balıkçı lokantalarının ve kafelerin pek de boşalmadığı Ağva, doğayla iç içe görüntüsüyle adeta cezbediyor.

AĞVA’YA YELKEN AÇIN, RUHUNUZU ARINDIRIN

İnşallah başka bir rotada buluşmak ümidiyle, iki tane birbirinden güzel ırmağıyla, enfes balığı ve yemyeşil doğasıyla, şelaleleri ve gölleriyle, harika koylarıyla sizleri bekleyen Ağva’ya yelken açın, hep seyahatte kalın.

Web Sitemizde: https://www.muratakseyahat.com/bir-istanbul-guzeli/

Youtube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/DRMURATAKSEYAHATYAZARIREHBER

Facebook Sayfamız:  https://www.facebook.com/muratak2288/

Facebook Grubumuz: https://www.facebook.com/groups/1379770878706637/

Instagram Sayfamız: https://www.instagram.com/yrd.doc.dr._murat_ak_seyahat/?hl=tr