Geçtiğimiz aylarda Yemenli gazeteci Tevekkül Karman , Karaman ilimize bir ziyarette bulundu.
Karman soy isminin Karaman kelimesinden geldiğini ifade eden Tevekkül hanım Karaman’lı hemşerilerimiz  tarafından sıcak bir ilgiyle karşılandı.
Ve tabi düşünceler yıllar öncesine, tarihin sarı sayfalarına  kaydı.
Babam bazen bir dedesinin Yemen’e asker olarak gittiğini ve bir daha dönmediğini söyler. Latife yollu olsa da dedesinin bir gün döneceğinden bahsederdi.
Evet bir çok asker gitti savaş yıllarında Yemen’e ve  bir çoğu dönmedi seferinden. Türküler söylendi ağıtlar yakıldı Yemen üzerine.
Yemen ve Karaman bağı kurmak için düşünürken  bir tarih kitabı geçti elime. Ve kitaptan bir bölüm bir hayli dikkatimi çekti. Karaman ve Yemen arasındaki tarihi bağdan bahsediyordu.
Kısaca yazıma almak istedim:  “  16. Yüzyılın başında Hind ticaretini ele geçiren Portekizliler, Güney ve Doğu Arabistan için büyük bir tehlike teşkil etmişlerdi.
Osmanlı hakimiyeti bu tehlikeyi önledi. 16. Ve 17. Yüzyıllarda Arabistan’a Türklere  umumiyetle Karamani deniliyordu. Bu husus herhalda oraya gönderilen askerlerin çoğunun Karaman eyaletinden olması ile ilgilidir. Anadolu Türkleri yiğitlikleri ile Arabistan ve Yemen dahil olmak üzere büyük bir ün kazanmışlardır. Hatta bunu ifade etmek için “ Vahidun Karamani elfun Yemani= bir karamanlı bin Yemenliye bedeldir” denilmiştir.
Ancak Yemen’e gönderilen askerlerimizin büyük bir kısmı vatanlarına dönemiyorlardı.”
Evet böyle yazıyor değerli tarihçimiz Prof. Dr. Faruk Sümer’in Oğuzlar kitabında.
Ülkemiz insanı tarihin her anında  mazlumun yanında yer almıştır.Tarihten gelen sarsılmaz dostluklar dillere destan olmuş ve kıyamete kadarda bu dostluklar devam edecektir.
www.fatihbircan.com 
Fatih bircan – Eğitimci Yazar