Bitlis’in Tatvan ilçesinde güvenlik önlemleri altında düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasının ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

HDP’nin sokağa çıkma çağrısının ardından Tatvan’da toplanan yaklaşık 5 bin kişi, yürüyüş yapmak için BDP ilçe binası önünde bir araya geldi. Grup adına toplanan kalabalığa seslenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bitlis İl Başkanı M. Can Demir, “Hiçbir şekilde hiçbir taşkınlık olmayacak. Yürüyüşümüzü yaptıktan sonra basın açıklaması yapıp dağılacağız. Buna karşın grup içinde taşkınlık çıkaran ya da bir yerlere zarar veren olursa bizzat kendimiz müdahale edeceğiz” dedi.

Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyen grup, Tatvan Yaşam AVM önünde basın açıklaması yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında BİTLİS-HDK-HDP-DTK-DBP-MEYA-DER,KURDÎ-DER,BÖ-DER,İHD,İMAMLAR-DER,KESK grupları adına basın açıklamasını okuyan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bitlis İl Başkanı M. Can Demir, “Dünya Kobani Günü vesilesiyle buradan bir kez daha hükümete sesleniyor ve uyarıyoruz. Türkiye için Türki cumhuriyetler neyse, Batı Trakya’daki Türkler neyse, Kıbrıs Türkleri neyse bizim için de Kobani odur. Kobani’ye yaklaşım Türkiye’deki demokratik çözüme, müzakere ve barış sürecine yaklaşımdır. Kimse Kürtlerin direnme gücünü sınama cüretini göstermemelidir. Hiç kimse ama hiç kimse Kürtlerin sabrını sınamamalıdır. Kobani Kürdistan’ın kalbidir. Kobani’ye sıkılan her kurşun her bir Kürt’ün şahsında insanlığa, insanlık değerlerine sıkılmaktadır. Kobani insanlığın eşitlik, özgürlük ve demokrasi değerlerinin sembolü olmuştur. Rojava devrimi kadın devrimidir. Rojava devrimi egemen güçlerin tutsak ettiği, birbirine düşman ettiği halkların özgürlük, eşitlik ve demokratik bir sistem dahilinde beraber yaşama umududur. Rojava devrimi insanlığın kaybettiği, insanlığa kaybettirilen değerleri yaşatma mücadelesidir. Kobani düştü düşecek hayaliyle yaşayanlara direnerek tarihi yazan adsız kahramanlar, gereken cevabı vermiştir” ifadelerini kullandı.

Kürtçe konuşan HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise, günün birlik olma günü olduğunu belirterek Kürtlerin Kobani’de dillere destan bir direniş sergilediğini ifade etti.

Grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı. Dağılan kalabalık içerisindeki bazı çocukların polise maytap atması üzerine polisler grup yöneticilerine anonsla seslenerek kitleye sahip çıkmalarını, aksi takdirde müdahale edeceklerini belirtti. Polis ve grup yöneticileri arasındaki konuşmalarından sonra kitle olaysız şekilde dağıldı.