Bitlis’in Tatvan ilçesinde 1947 yılında Vangölü Feribot İşletmesi tarafından yaptırılan ve dönemin birçok devlet büyüğünün misafir edildiği tarihi İşletme Oteli, 15 yıl aradan sonra restore edilmeye başlandı.

Bitlis Valiliği ve Tatvan Belediyesi’nin ortak girişimleri sonucunda Selçuklu Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanlığı tarafından restorasyona alınan tarihi otelin, aslına uygun bir şekilde restore edilerek 2015 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanıyor. Yapılacak olan restorasyon ve çevre düzenlemesiyle hem Tatvan’ın gözde tarihi bir yapısı yeniden turizme kazandırılırken hem de eski cumhurbaşkanlarından olan İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel ve Cevdet Sunay gibi birçok devlet büyüğü, dönemin başbakan, bakan ve daha birçok ünlü isminin misafir edildiği otel yeninden ayağa kaldırılacak. Dünya turizm listelerinde de ismi bulunan tarihi Tatvan İşletme Oteli’nin restorasyonu tamamlandığında ise tarihi yapı bundan sonra Belediye Konukevi olarak kullanılması planlanıyor.

Yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yüklenici firmadan çalışmalarla ilgili bilgi alan Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Tatvan’la özdeşleşen tarihi bir yapıyı yeniden ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tarihi otelin yeniden hayat bulması için Bitlis Valiliği’nin destekleriyle ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını anlatan Başkan Aksoy, yaklaşık 67 yıl önce tamamen Tatvan taşıyla yapılan tarihi yapıyı yeniden aslına uygun şekilde restore etmek için kolları sıvadıklarını ifade etti. Tarihi otelin restorasyonuyla ilgili ihalenin tamamlanıp binanın yüklenici firmaya devredildiğini ve yüklenici firmanın da vakit kaybetmeden restorasyon çalışmalarına başladığını anlatan Başkan Aksoy, “Bu otel 1947 yılında yapıldı. Birçok büyük şahıslar gelip burada konaklama yapmıştır. Ardından özel işletime verildi ve daha sonra belediyeye devredildi. O dönemlerde boş olduğu için bakımsızlıktan bu hale geldi. Tarihi otel ilçemizin bir simgesiydi. Tekrardan bu yapıyı restore ederek değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ahşap kısımlar ile çatısı tamamen yanan ve taş duvarlarında hasar olan bu yapı aslına uygun şekilde restore edilecek. Son dönemde duvarlara vurulan sıvaları sökerek, taş yapıyı ortaya çıkartıp, otantik bir şekilde, tarihi misyona uygun bir restorasyon çalışması yapacağız. Niyetimiz orayı ayağa kaldırıp halka açık konukevi yapmaktır. Ayrıca çevre düzeni ile bahçe duvarları da yapılacak. Tarihi otelimizi tarihi dokuya uygun bir şekilde restore ederek Tatvan’a kazandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.