Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesi, sezaryen doğum oranında Türkiye ve dünya ortalamasının çok altında yer alarak, sağlık alanında büyük başarıya imza attı.

Gerek Türkiye ve gerekse dünya genelinde sezaryen doğum oranı, normal doğuma oranla her geçen gün artarken, bu durum Tatvan Devlet Hastanesi’nde tam tersine döndürüldü. Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılının ilk 6 aylık resmi verilerine göre Türkiye geneli yüzde 26, dünya genelinde ise yüzde 23 olan sezaryenle doğum oranı Tatvan Devlet Hastanesi’nde de yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. Ekip olarak elde edilen başarıdan dolayı Sağlık Bakanlığı’ndan teşekkür belgesi alan Tatvan Devlet Hastanesi yönetimi, düzenlediği törenle başarının asıl mimarı olan hastane personeline teşekkür plaketi takdim ettiler. Tatvan Devlet Hastanesi ek binası olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde düzenlenen plaket töreninde konuşan Bitlis Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Şevki Erkal, sağlık alanında elde edilen başarıdan dolayı hastane yönetimi ve personellerine teşekkürlerini iletti. Sezaryen oranının düşük olmasının son derece önemli bir sağlık başarısı olduğunu kaydeden Erkal, “Sezaryen doğum oranı Türkiye genelinde yüzde 26, Bitlis Devlet Hastanesi’nde ise yüzde 14,3 olduğu belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı, bu oranın dünya genelinde ise yüzde 23 olarak açıklamıştır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, ülkemiz 2014 yılı ilk 6 aylık primer sezaryen oranının yüzde 26,9 olduğunu belirlemiştir. Buna bağlı olarak Tatvan Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde bu oran yüzde 14,3 olarak açıklanmıştır. Bu gerçekten gerek ülke ve gerekse dünya ortalamasına bakıldığında büyük bir başarıdır. Bu başarı ekip olarak alınmıştır. Ben bu vesile ile gerek hastane yöneticilerimize ve gerekse personellerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Yaşar Akay ise, başarının ekip işi olduğunu ve bu vesile ile başarının elde edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Elde edilen başarının Bitlis için onur duyulacak sevindirici bir başarı olduğunu kaydeden Başhekim Akay, sağlığın ekip işi olduğunu vurgulayarak, “Sezaryen oranlarımız gerek dünya ve gerekse Türkiye ortalamasının neredeyse yarı yarıya altındadır. Bu da ekip olarak gösterilen fedakarlığın bir sonucudur. Sağlık hizmeti ekip olarak verilir. Ekibin başarılı olması için birlikte çalışılacak kişilerin bir birlerini tamamlayıcı niteliklerinin olması, kişilerin birlikte iş yapmaya istekli olması ve işi benimsemesi, verimli sonuçlar elde edilmesinde etkilidir. Doğum evindeki hekimlerimiz, ebelerimiz ve diğer sağlık personelimizin normal doğum üzerine eğilmeleri, sağlıklı gebeleri normal doğuma yönlendirmeleri birlik ve beraberliğin bir göstergesidir” dedi. Bu alandaki başarıyı daha da arttırmak amacıyla hastane bünyesinde “anne okulu” adı altında anne adaylarını bilgilendirmek için eğitim vermeye başladıklarını kaydeden Başhekim Yaşar Akay, ayrıca bundan sonra hastanede doğum yapacak olan tüm annelere “yeni doğan seti” hediye edeceklerinin müjdesini de verdi.

Yapılan konuşmaların ardından hastane personeline teşekkür plaketi verildi.