Böbrek Tümörü Nedir?
Böbreklerde yer kaplayan oluşumların çoğu iyi huyludur. Ancak böbrek kanserleri de atlandığı ya da takip edilmediği takdirde hayati tehlike sebep olur. Bu nedenlerle  40 yaşını geçen kişilerde yılda bir kez de olsa genel check – up önerilmelidir ve bu muayenelerde mutlaka karın ultrasonografisi yer almalıdır.
İyi huylu tümörler genellikle  zararsızdır. Ancak yine de takip gerektirmektedir. Böbrek kistleri de yine bu gruba alınabilir ve periyodik takip yapılabilir. Böbreğin kötü huylu tümörü ise çok önemlidir.. Çünkü zamanında tespit edilen bir tümörün ameliyatla alınmasından sonra tamamen iyileşme oranı çok yüksektir.
Bu konuda neler yapılabilir, böyle bir durum olduğunu nasıl anlarız gibi sorulara cevap bulunması gerekmektedir. Böbrek tümörlerinin erkek / kadın oranı 2 ye 1 gibidir. Yani erkeklerde biraz daha sık görülmektedir ve özellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkmaktadır. Ancak son yıllarda daha erken yaşlarda da görülme olasılığı artmıştır.
Böbrek tümörlerinde kesin bir sebep söz konusu değildir. Ancak çağımızda önemli bir tehdit unsuru olan tütün kullanımının fazla olduğu toplumlarda daha sık karşılaşıldığı bir gerçektir. Bununla beraber çevresel faktörler de etkenler arasındadır. Ayrıca kanser yatkınlığı olan  ailelerde yine daha sık görülmektedir.
Belirtilerden bahsedilecek olsa dahi üzücü olan durum tümörün belirti verdiği zaman büyük boyutlara çoktan ulaşmış olmasıdır. En erken ortaya çıkan bulgu idrarda görülen  kandır.Bu tahlilde çıkacak kadar az ya da kan işemek gibi çok aşırı derece de olabilir ki bu da yine tümörün büyük olduğunu düşündürür. Bu hastalarda ağrı pek görülmez. Oluyorsa da tümör oldukça büyük ve çevre dokulara yayılmış olabilir.
Bazı hastalar ise karında kitle hissederek müracaat ederler. Böbrek tümörü olan hastalar müracaat ettiklerinde % 30 gibi yüksek bir oranda tümör başka organları tutmuş ve buna bağlı belirti veriyor olabilir.

 Tanı ve Yapılması Gerekenler

Böbrek kanserlerinde klinik bulgu olmadan genellikle başka bir nedenle doktora giden hastaların yapılan ultrason tetkiki sonucu tanı konulmaktadır. Bu nedenle de hiçbir belirti olmasa bile organlarımızdan birinde kanser olacağını düşünerek en az senede bir kez check up yaptırılması önemli bir detaydır. Tespit edilmiş durumlarda da doktor takipleri ihmal edilmemelidir. Zira değerlendirme ne kadar çabuk yapılır ve süreç ne kadar kolay kontrol edilirse tedavi şansı da o kadar yükselecektir.
Böbrek tümörlerinde tedavi tektir ve ameliyattır. Şu ana kadar böbrek tümörlerinde denenen ilaçlar fayda sağlamamıştır ve bu tür ilaç denemeleri  ve tavsiyelerle hareketler hastaya zaman kaybettireceğinden kanserin daha da ilerlemesine ve hayatta kalma süresinin azalmasına sebep olacaktır. Hastalığı teşhis edilmiş hastalarımız uzman takibinde olmalı gerekirse ameliyat olmalı ihmal etmemelidirler. 
Karaman Özel Selçuklu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman TÜKEL