Bursa Kamu Hastaneleri Birliği ’Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Fizibilitesi’ projesi için Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) destek geldi.

BEBKA tarafından başarılı bulunan ’Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Fizibilitesi’ projesi için, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ ve BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci arasında destek sözleşmesi imzalandı. Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı sağlık tesislerinde kullanımda olan medikal cihazların test, ölçüm, doğrulama, kalibrasyonlarının yapılabilmesi için imzalanan sözleşmeyle birlikte standartlarda belirtilen özelliklere haiz bir laboratuvar oluşturulması için nelerin gerekli olduğunun fizibilitesi oluşturulacak. Tıbbi cihazların kullanımı boyunca doğru çalışmasını sağlamak için düzenli olarak bakım ve onarımı ile birlikte test, ölçüm, doğrulama ve kalibrasyonlarının düzenli aralıklarla yapılması gerekmekte olduğu açıklandı.

Her sağlık tesisinin farklı yöntem veya uygulamalar ile sahip oldukları medikal cihazların test, kontrol ve kalibrasyonunu yaptırmaya çalışması kaynakların etkin, etkili ve ekonomik kullanımı açısından engel oluşturmakta olduğu ifade eden Baştuğ, "Medikal cihazların kalibrasyonunu yapan kalibratörler cihaza göre çeşitlilik göstermekte ve bu değişiklik kalibratörlerin fiyatlarına da yansımaktadır. Dolayısıyla her sağlık tesisin kendi içerisinde bir kalibrasyon laboratuvarı oluşturması mali açıdan ekonomik olmamakla birlikte işletim noktasında da eğitimli teknik personel, uygun yer olmaması gibi nedenlerden kaynaklı olarak rantabl bir yatırım olmamaktadır. Bu kapsamda Genel Sekreterliğimiz koordinasyonunda oluşturulacak bir test, Kontrol ve Kalibrasyon Laboratuvarı ve burada çalışacak eğitimli teknik ekiple hastanelerimizde bulunan medikal cihazların yüzde 85’e yakınının kalibrasyonlarının birlik bünyesinde çözülmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.