Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, hafta sonu İnegöl’e gelen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na Boğazköy barajı sulama şebekesinin 30 Ağustos 2015 tarihinde bitirileceği sözünü verdiğini hatırlattı.

Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘2 yıl önce yapılan temel atma töreninde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile birlikte Yenişehir’e gelen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun şebeke çalışmasının 2015 yılı 30 Ağustos’unda bitirileceğinin sözünü vermişti. Ancak yeterli ödenek gelmediği için çalışmalar şu an ağır aksak gidiyor. Şu anda çalışmanın yüzde 60’i tamamlandı. Ödenek gelmezse 2015 30 Ağustosuna çalışmalar yetişmeyecek. Hafta sonu İnegöl’e gelen sayın bakanımıza bunu hatırlattım ve kendisi Bursa milletvekilimiz Hüseyin Şahin’e işi takip etmesini ve gerekli ödeneği çıkaracaklarını belirtti” dedi.

Barajın bitmesi halinde 116 bin dönüm arazinin sulanacağını anlatan Aktaş, ‘İnegöl Sungurpaşa, Yenişehir Çeltikçi, Çardak, Karacaali, Demirboğa, Barcın, Karacaali, Toprakocak, Menteşe ve Karaköy ile Kestel’in Seymen mahallelerinde çalışmalar tamamlandı. Çalışmaların tamamı bitmese de bu mahallelerimize su verelim istiyoruz. Bunun için sulama birliğimize 23 mahallemizi de dahil etmeyi düşünüyoruz. Bunun için ayrı bir sulama birliği kurmamıza gerek yok. Biz sulama birliğimizin genel kurulunda bunun kararını aldık ve onay için bakanlığa gönderdik. Tek sulama birliği olursa hem hizmet daha verimli olur, hem de maliyetler düşer’ diye konuştu.

Türkiye’de tek olan yer altı sulama (YAS) sisteminden Yenişehir’de Çayırlı, Ayaz, Söylemiş, Karasıl, Yolören, Çeltikçi, Çayır, ve Subaşı mahalleleri olmak üzere toplam 55 bin dönem arazinin sulanacağını belirten Aktaş, “Boğazköy barajından yararlanacak 23 Yenişehir, 2 Kestel ve 3 İnegöl’ün mahallelerini de buna dahil edip tek bir sulama birliği ile bu hizmeti vereceğiz. Önümüzdeki yıl sulama birliğine üye olmayan müstahsil su kullanamayacak. Şu an 180 üyesi bulunan birliğimizin 3 bin 500 üyesi olacak. Sulama birliği olarak her tarlaya ön ödemeli sayaç takacağız ve su vermeye başlayacağız. Suyun metreküpünü 25 kuruş olarak belirledik. Üreticimiz bu sayede sulama maliyetlerini yarı yarıya düşürmüş olacak” dedi.