Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bursa’da yapımı devam eden Babasultan Barajı Sulamasında sona yaklaşıldı. Toplam 41 bin dekar zirai alanı suyla buluşturacak projenin 28 bin dekarı tamamlanarak, deneme safhasına geçildi.

Son yıllarda Bursa’ya yaptığı su alanındaki yatırımlar ile adından söz ettiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı DSİ, Bursa’nın bereketli topraklarını suyla buluşturmaya devam ediyor. Bu çerçevede inşaat çalışmaları devam eden ve fiziki gerçekleşmesi yüzde 88 seviyesine ulaşılan Babasultan Barajı Sulaması ile 41 bin dekar zirai alan suyla buluşturulacak.

Projenin 2017 sulama mevsimine yetiştirilmesi hedefleniyor

Şebeke imalatlarının tamamlandığı projenin 28 bin dekarı sulayacak kısmı tamamlandı ve deneme safhasına geçildi. Tahliye kanallarının tamamlanmasının ardından 41 bin dekar sulama alanı bulunan projenin tamamının, 2017 sulama mevsiminde devreye alınması hedefleniyor. Sulama projesinden İnegöl ilçesi Yenice, Cerrah, Akıncılar, Edebey, Şehitler, Akhisar, Karalar, Çeltikçi, Hocaköy, İsaören, Deydinler, Ortaköy köyleri olmak üzere toplam 12 köy faydalanacak.

Ülke ekonomisine yıllık 35 milyon 670 Bin TL katkı sağlanacak

Projenin tamamlanması ile bölge çiftçisi dekar başına 870 TL gelir artışı elde edecek, ülke ekonomisine ise yıllık 35 milyon 670 bin TL katkı sağlanacak. Yaklaşık bin 428 kişiye ek istihdamın sağlanmasının hedeflendiği sulama projesinin su kaynağını, Kara Deresi üzerinde inşa edilen temelden yüksekliği 53 metre olan Babasultan Barajı oluşturuyor. 15,7 milyon metreküp su depolama hacmine sahip bu baraj 2009’da tamamlanmıştı.

"Hedefimiz bölge çiftçimizin kendi toprağında refah içinde yaşaması"

Bursa’ya yapılan sulama yatırımları ile sebze ve meyve yetiştiricilerin beklentilerinin yerine getirildiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bursa’nın hangi bölgesinde hangi su yapısına ihtiyaç varsa buna göre yapılan etütler sonucunda gereken yatırımları yapıyoruz. Hedefimiz bölge çiftçimizin kendi toprağında refah içinde yaşaması ve göç etmemesi” diye konuştu.

Bursa’da tamamlanan ve devam eden sulama projelerinin tamamlanması ile ürün çeşidinde ve kalitesinde artış olacağını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, böylece bir mevsimde birkaç çeşit ürün elde etme imkanı oluşacağını ve gelirlerin artacağın belirtti.