Osmangazi Belediyesi, Türkiye’nin elektrik ve elektronik atık toplama konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk kuruluşu olan ELDAY ile protokol imzalayan ilk belediye oldu.

Bugüne kadar atık pil, evsel atık yağlar, elektronik atıklar, kağıt ve katı atıkların ayrı ayrı toplanması gibi, temiz, yaşanabilir ve sağlıklı bir çevre için geliştirdiği örnek projelerle dikkat çeken Osmangazi Belediyesi, yepyeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, ilk elektrik ve elektronik atık toplama kuruluşu olan ELDAY, (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi) ile E-Atık protokolüne imza atan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Elektronik atıkların toplanması ile ilgili Osmangazi Belediyesi öncü bir belediye. Başarılı bir belediye. 2008 yılından bu güne, Türkiye’de elektronik atık toplayan, eğitim yapan, hem öğrenci hem velileri bilinçlendiren ve bu konuda ciddi çalışmaları olan bir belediye. Geçen 6 yıllık dönemde, Osmangazi’de oluşturduğumuz 98 adet elektronik atık toplama noktasında, 46 bin 535 kilogram elektronik atık topladık” dedi.

ELDAY ile imzalanan protokol ile 2012 yılında yürürlüğe giren Türkiye’de Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda çevre konusunda yürüttükleri çalışmaları belgeli hale getirmiş olacaklarını söyleyen Dündar, “Bu proje ile ilgili sonuçlarını da bakanlığımıza bildireceğiz. Dolayısıyla, atıkların kontrollü bir şekilde toplanıp çevreye zararsız hale getirilmesi sağlanmış olacak. Yürüttüğümüz bilgilendirme çalışmaları kapsamında bu güne kadar, ilçemizdeki okullarda 445 bilgilendirme toplantısı gerçekleştirerek, 100 bine yakın öğrenci ve 1 milyondan fazla vatandaşımıza ulaştık” diye konuştu.

Çevreye gelişigüzel atılan elektronik atıkların yapısındaki kurşun kadmiyum, civa gibi maddeler bulunduğunu ve bunun da, insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğini belirten Dündar, “Bu maddeler, iç organlarımızı, merkezi sinir sistemimizi ve beyin dokularımızı tahrip ediyor. Kansızlık, kanser hatta sakat doğumlara varan ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Elektronik atıklar, bu kadar tehlikeli olmasının yanında, doğru olarak değerlendirilirse, aynı zamanda hammadde olarak kullanılabiliyor. Bunu da imzaladığımız protokol ile hayata geçirmiş olacağız. Buradan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Elektronik atıklarınızı evinizde biriktirmeyin, getirip bize teslim edin. Hem sağlığınızı ve çevrenizi korumuş olun, hem de ekonomimize katkı sağlayın” açıklamasını yaptı.

Protokol imza töreninde konuşan ELDAY Genel Müdürü Levent Halaç ise, “ELDAY Türkiye’deki beyaz eşya üreticileri ve sanayicilerinin kurduğu bir dernek. Atık beyaz eşya elektronik eşyayı toplayıp geri dönüşümünü sağlayacak bir kuruluş. Bu projeyi de Türkiye’de ilk defa Osmangazi Belediyesi ile birlikte hayata geçiriyoruz. Kar amacı gütmeyen ortak uyum organizasyonu olan ELDAY, atık elektrik ve elektronik eşyaların geri dönüşümü ve atık yönetimini sağlayacak iktisadi işletme. Türkiye’de ilk defa elektronik atık konusunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olarak, ilk protokolümüzü Osmangazi Belediyesi ile imzaladık. Bu konuda öncü olduğu için başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.